гласуване

Осезаем е женският вот за „Продължаваме промяната“. Той е „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респ. живеещи в по-големите населени места. Това сочи изследване на „Галъп интернешънъл болкан”. На предишните избори половината от тези гласоподаватели са гласували за ДБ.

Една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ. По-голямата група от това е само частта, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл всъщност от БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП.

Таблица 3 – Структура на групи гласоподаватели според вота за президент – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

От друга страна профилът на „Възраждане“ – другата политическа партия, която за пръв път влиза в НС, от млади избиратели, които са протестно ориентирани и харесват по-радикални формации.

Кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!