Данаил Кирилов
На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Без дебат в пленарна зала, депутатите гласуваха оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и назначението на Данаил Кирилов за неин заместник.

120 депутати гласуваха „за”, 15 бяха „против”.

До оставката на Цецка Цачева се стигна след като името ѝ бе замесено в имотния скандал, заради който с постовете си се разделиха и други политици от управляващите – председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместник-министрите на спорта и енергетиката – Ваня Колева и Красимир Първанов.

Номинацията на Кирилов бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиерът Томислав Дончев, който изтъкна, че той е подходящ за поста заради дългогодишната си юридическа практика и добрите познания в областта на българското законодателство.

След гласуването Данаил Кирилов положи клетва от парламентарната трибуна.

„Следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната система”, заяви в първото си изказване пред журналисти новоизбраният министър на правосъдието Данаил Кирилов.

И добави:

„Ситуацията е изключително благоприятна, с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на приоритетите и задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад“, посочи Кирилов.

Той подчерта, че страната ни ще положи всички усилия, за да изпълните съветите на нашите Европейската комисия.

По повод на изказването Христо Иванов, един от предшествениците на Кирилов в правосъдното министерство, в което той го определи като „предан на корупционния ред“, новоизбраният министър отговори:

„Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система. Елитаризирането, доведено до ниво простащина, не следва да бъде коментирано“.

На този етап Данаил Кирилов все още не дава отговор на въпроса кой ще наследи мястото му начело на правната комисия в парламента.

Оставката на Цецка Цачева е шестата промяна в кабинета „Борисов 3“. Преди нея министерските кресла напуснаха Николай Петров, Ивайло Московски, Валентин Радев, Николай Нанков и Валери Симеонов.

СПРАВКА ЗА ДАНАИЛ КИРИЛОВ?

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Завършва юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“. В различни периоди от време е практикуващ адвокат.

До 2007г. е част от БСП. Избиран е за народен представител от листата на ГЕРБ в 42, 43 и 44 Народно събрание, като в последните два парламента оглавява Комисията по правни въпроси.

В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Избиран е и за общински съветник в Столичния общински съвет. Владее английски и руски език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук