Цачева
На снимката: Цецка Цачева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка като член на правителството на Бойко Борисов. Цачева сама е изявила желание да напусне поста си в разговор с премиера. Разговорът се е състоял тази сутрин, като правосъдната министърка е била извикана в кабинета на началника си.

От правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът е приел оставката на Цачева и двамата са обсъдили свързаната с името й имотна сделка. Пред Борисов бившата председателка на НС е заявила, че подава оставка, защото не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

„Така се носи отговорност. Оставката ми е личен акт. Натиск категорично не е имало от страна на премиера“, заяви Цецка Цачева в Стара Загора днес.

Цачева

Оставката на Цачева като правосъден министър идва дни след скандала с имотната сделка за жилището ѝ в столичния квартал „Изток“, придобито на цена в пъти по-ниска от пазарните. Става дума за сграда на ул. „Юрий Гагарин“. В едно от интервютата по темата, Цачева каза, че минавайки в района, видяла изкоп и се свързала с фирмата. Апартаментът от почти 200 квадрата Цачева купува заедно със сестра си.

„Нямам никакви притеснения за извършени престъпления, тъй като не съм в никакви връзки с фирмата продавач, нито пък със злоупотреба с власт – заяви министърката в оставка – Тази сутрин, в кабинета на Борисов спокойно обясних и на него при какви условия съм сключила сделката. Моите убеждения са, че докато върви проверката не е редно да изпълнявам функцията министър на правосъдието. Поради тази причина едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемия ми се годишен отпуск, до момента, в който оставката ми бъде гласувана в пленарната зала.“

Цачева

Цачева заяви, че докато вървят проверките, няма да коментира повече.

„Оставката е личен акт. Доказала съм, че мога да нося отговорност. Поех отговорност след провала на президентските избори, не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов и на Министерски съвет“, каза още тя.

Вчера Цачева е поискала прокуратурата и антикорупционната комисия да проверят придобития от нея имот. Тя е сезирала писмено председателя на антикорупционния орган КПКОНПИ, както и главния прокурор на България.

Това е поредният министър, който напуска кабинетът „Борисов 3“. Преди нея това направиха Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев.

Цецка Цачева беше и председател на Народното събрание и неуспешен кандидат за президент.

„Оставката винаги е индивидуален акт. Надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова новината за оставката на правосъдния министър.

Йотова
На снимката: Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът днес е в Стара Загора, където бе и Цецка Цачева, която официално потвърди напускането на правителството след скандала с придобиването на голям апартамент под пазарните цени в квартал „Изток“.

„Преди малко ви казах, че премиерът е на ход – очевидно съм имала някакво предчувствие по темата“, посочи Илияна Йотова.

Според нея дали ще има други оставки, времето ще покаже. Според Йотова въпросът вече не е какви аргументите ще изложи г-жа Цачева, а в аргументите, „които ще защити ПП ГЕРБ, мнозинството и министър-председателят“.

„ВМРО подкрепя този морален акт. В българската политика по този начин трябва да се работи. Надявам се институциите да направят обективни проверки по всички тези случаи. Ако всичко е изрядно, да го съобщят, ако не – да има санкции“ – така секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов коментира новината за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева.

„Нормално е, когато има конкретни обвинения към теб като човек, представляващ изпълнителната власт, да предприемеш подобни действия. Доколко ще бъде приета нейната оставка на Министерски съвет или от министър-председателя, не мога да гарантирам“, каза още Ангелов.

Според него Цецка Цачева се е доказала като морален политик, което се потвърждава и с настоящата оставка. Той подчерта, че съгласно коалиционното споразумение от патриотите няма да излязат с предложение за това кой да заеме поста ѝ.

По думите на Ангелов „нито имаме претенции, нито имаме желание да имаме министър на правосъдието“. Той допълни още, че създалата се ситуация няма да наруши работата на управленската коалиция, която определи като стабилна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!