дания ковид

Високият процент на ваксиниране в Дания й позволи да стане една от първите държави от ЕС, която премахна всички вътрешни ограничения, след 548 дни с ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19.

Връщането към нормалното е постепенно, но от днес цифровият пропуск – доказателство за ваксинация, вече не се изисква при посещение в нощни клубове, с което пада и последната предпазна мярка срещу вируса.

Повече от 80% от гражданите на възраст над 12 години в скандинавската страна са с поставени две дози ваксина, което накара датското правителство да обяви, че от полунощ вече не смята Covid-19 за „социално критична“ болест.

„Не бих казал, че е твърде рано. Отворихме вратата, но също така казахме, че можем да я затворим, ако е необходимо “, каза Сьорен Риис Палудан – професор по вирусология в университета Орхус във втория по големина град в Дания.

Преломният момент да започне облекчаване на ограниченията в Дания дойде, когато мнозинството от хората на възраст над 50 години бяха с поставени две дози ваксина, каза Риис Палудан.

От 14 август носенето на маски в градския транспорт вече не е задължително. На 1 септември нощните клубове бяха отворени отново, бяха премахнати ограниченията за публични събирания и вече не беше задължително да се показва цифровия пропуск, за се влезе в ресторант, на спортни състезания, фитнес или фризьор.

Носенето на маски все още е задължително на летищата, а хората са посъветвани да носят такива, когато отиват на лекар, в тестови центрове или болници. Все още се препоръчва спазването на дистанция и се прилагат строги ограничения за влизането на чужденци през границата. Епидемията все още се смята за „обикновена опасна болест“.

Датският здравен министър Магнус Хойнике заяви през август, че епидемията е под контрол, но предупреди, че не са извън епидемията и правителството ще действа според ситуацията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук