Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин поиска в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел от нея да гарантира, че Европейският съюз ще следва „правилна политическа линия“ към Пекин. Това съобщи Китайската централна телевизия.

„Надявам се, че германската страна ще помогне на ЕС да провежда твърдо правилна политика спрямо Китай“, каза Си Цзинпин.

Както той е уточнил, европейската страна трябва „обективно да вземе предвид различията между КНР и Европейския съюз“ и „рационално да премахне противоречията с Пекин“.

„Трябва да осигурим устойчиво и хармонично развитие на отношенията между Китай и Европа“, подчерта той.

Според китайския лидер, за това Пекин и Берлин трябва да засилят взаимното доверие и да си взаимодействат на равоправна основа.

Си Цзинпин и Меркел са обсъдили също координацията на действията на двете страни по отношение на ситуацията в Афганистан. Според Централната телевизия, цитирана от ТАСС, ръководителят на германското правителство е предложила на китайския лидер да засилят диалога по Афганистан в рамките на такива многостранни платформи за взаимодействие като ООН.

„Китай е против външна намеса във вътрешната политика на други страни“, каза Си Цзинпин.

В същото време той подчерта, че Пекин е готов за конструктивно взаимодействие с Берлин по този въпрос в името на мира и стабилността в Афганистан.

Както отбеляза официалният представител на германския кабинет на министрите Стефен Зайберт, лидерите на двете страни също са обсъдили ситуацията с пандемията от коронавируса, двустранните отношения, икономическите въпроси, международните усилия за опазване на климата в навечерието на конференцията на ООН по климата, както и други теми от международно значение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!