работа ваксинирани неваксинирани ваксината доза дози

Решения за принудителен неплатен отпуск досега са получили 5 305 неваксинирани здравни работници в Гърция, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага.

„Лекарите в болниците са 447 от общо 21 000, медицинските сестри са 2 700 от общо 40 000, а от административния персонал – 879 от общо 11 960“, каза Гага.

Решенията засягат 5,8% от общия брой служители в системата на здравеопазването. А министерството е в постоянен контакт с всички болници, за да се решат евентуалните проблеми с недостиг на персонала.

От 1 септември в Гърция влезе в сила решение за задължителна ваксинация на здравните работници и за всички служители в държавните и частните болници. Ако някой от тях откаже да се ваксинира, ще бъде принуден да излезе в неплатен отпуск за неопределено време.

Министерството на здравеопазването внесе изменение, което вече е одобрено от парламента, с което се дава възможност на неваксинирани здравни работници да се върнат на работа, ако имат първа доза ваксина, при условие, че ще завършат имунизацията си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!