За пети пореден път депутатите от правната комисия не успяха да гласуват закриването на специализирания съд. Гласуването беше отложено, тъй като комисията не беше приключила до 16:00 часа, когато започна пленарното заседание.

На второ четене обаче мина прехвърлянето на Бюрото по защита от ръководството на главния прокурор Иван Гешев към Министерството на правосъдието. След тричасови спорове и процедури този проект бе приет и има всички шансове да мине и през пленарна зала.

Атанас Славов предложи да бъде спряно обсъждането и да бъде гласуван на първо четене проектът, защото вече е имало обществено обсъждане. Той беше подкрепен от депутата от БСП Явор Божанков. Намеси се и Мая Манолова от ИБГНИ, която заяви, че вече веднъж е блокирано приемането на проекта с номера с пленарното заседание, и че следва да се гласува предложението на Славов, след като то е направено.

Председателят на правната комисия Андрей Михайлов /ИТН/ обаче обяви, че няма как да се гласува, защото по същото време има пленарно заседание и това ще е нарушение на правилника. И закри заседанието с обещанието то да продължи след пленарното заседание.

Минути след отлагането, стана ясно, че пленарното заседание е отложено и правната комисия отново бе свикана. Тя започна работа с изслушване на представители на съдебната власт. Членът на ВСС и председателстващ Съвета Боян Магдалинчев обяви, че част от промените в закона за съдебната власт са противоконституционни. По негово мнение, някои от измененията имат далечна цел, свързана с предстоящия избор на нов председател на ВКС.

На заседанието на комисията присъства и главният прокурор Иван Гешев

„Политически тези и малко юридическа аргументация“ – така оцени дебатите главният прокурор Иван Гешев, който дойде на обсъжданията, за да представи гледната точка на държавното обвинение. Според него със закриването на специализираното правосъдие делата, които в момента текат, ще бъдат „смачкани“, тъй като не е ясно каква ще бъде тяхната съдба. Вероятно ще се гледат отначало пред районните съдилища.

„Закриване на съд с определен профил никога не се е случвал след 89-та година. Това е все едно да закрием административното правосъдие. В този си вид законът ще бъде една юридическа катастрофа“, заяви Гешев.

Депутатите се скараха и за закона за специалните разузнавателни средства и подслушваните политици и граждани на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Има ли извършена проверка по искането на Манолова до бюрото за контрол на СРС, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ, която не е член на комисията.

„Подслушвана съм, но не го знам от бюрото, а от документи, които циркулират в публичното пространство“, отговори Манолова.

Председателят на комисията Андрей Михайлов увери, че ще бъде насрочено извънредно заседание, на което обсъжданията да продължат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук