депутати, гласуване

Продължават дебатите и гласуването на актуализацията на бюджета за 2021 година в Народното събрание. Очакванията са заседанието да се проточи, затова парламентът удължи работното си време до 22.00 ч. Предложението за това дойде от председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. То беше подкрепено от 170 народни представители, трима бяха против, а деветима се въздържаха.

По-рано днес ресорната комисия прие на второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 година.

„В проекта на Министерския съвет бяха заложени допълнителни приходи и разходи за два милиарда лева. Към тях ще добавим още 500 млн. лева, които правителството се очаква да събере“, посочи след заседанието финансовият министър Асен Василев.

Спор заради парите за информационна ваксинационна кампания в бюджета

Осигуряването на 10 милиона лева за информационна кампания за ваксиниране срещу Covid-19 доведе до размяна на реплики в пленарната зала. От „Демократична България“ настояват без да се увеличава предвидената сума за Министерството на здравеопазването, сумата изрично да бъде записана целево.

Петър Чобанов от ДПС обаче репликира, че сумата е нелогично висока. Според него е смущаващо, че 14 млн. лева са предвидение за ваксини, а 10 млн. – за рекламна кампания.

„Ние от ДПС участваме активно в разяснителна и рекламна кампания за ваксините и го правим безплатно“, каза Чобанов.

Д-р Александър Симидчиев обаче беше категоричен, че ниският процент на ваксинирани граждани у нас остава притеснителен, а здравното министерство няма ресурс да проведе необходимата информационна кампания.

„Тези 14 милиона и многото, вероятно стотици милиони или малко по-малко стотици милиони за закупуване на ваксините се реализират в около 20% от случаите. Всичко друго като разход отива на хаос, защото нямаме добра информационна кампания“, каза депутатът.

Осигуряването на допълнителни средства за социално слаби, както и предложения за още пари за закупуване на противопожарна техника също са сред дебатираните теми в пленарната зала.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук