депутати, гласуване

По време на днешното заседание на парламента депутатите одобриха актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса (НЗОК). С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците.

Парламентът прие и увеличението на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната – 2000 лева.

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври – до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери взимат и бонус от 60 лв.

Предложението за минималната пенсия с 213 гласа „за“, като само председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува „против“. Обясни отрицателния си вот с аргументът, че движението е предлагало по-висок размер на минималната пенсия, който бюджетът може да си позволи.

„Все още не мога да кажа дали ще могат да си вземат пенсиите от 7 до 20 юли в увеличен размер. Ако това не може да се случи, ще стане по-късно – в края на юли или август”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Той заяви, че разумът е надделял и припомни, че е имало 12 варианта. „Този, който избрахме беше най-приемливият вариант. Той е единствено компромисният вариант за хората, които очакват увеличени доходи“, каза още Гьоков.

Депутатите продължават да гласуват актуализацията на бюджета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук