Г-7

Лидерите на Г-7 се споразумяха да проучат възможността за налагане на таван на цената на руския петрол и газ. Така те ще забранят трнспортирането на петрол, който е на цена над определената, съобщиха те във вторник. Така те се стремят да ударят по военните средства на руския президент Владимир Путин.

Войната в Украйна и драматичните икономически последици от нея, по-специално рязкото покачване на инфлацията при храните и енергията, доминираха тазгодишната среща на върха на Г-7.

Ограничаването на цените на петрола би засилило съществуващия западен натиск върху Русия от страна на санкциите, които германският канцлер Олаф Шолц настоя, че ще останат, докато Путин не признае провала си в Украйна.

„Има само един изход: Путин да приеме, че плановете му в Украйна няма да се осъществят“, заяви Шолц на заключителната пресконференция на тридневната среща на върха на Г-7, на която беше домакин.

Идеята на ограничението е да се обвържат финансовите услуги, застраховането и превоза на петролни товари с таван на цените. Така че, ако даден изпращач или вносител иска да получи тези услуги, той ще трябва да се ангажира с продажбата на руския петрол на определена максимална цена.

„Приканваме всички държави със сходно мислене да обмислят възможността да се присъединят към нашите действия“, заявиха лидерите на Г-7 в комюникето.

Г-7 разглежда тавана на цените като начин да предотврати извличането на печалби от инвазията на Москва в Украйна, която рязко повиши цените на енергията, като по този начин отслаби усилията на Запада да намали вноса на руски нефт и газ.

Приходите от износа на руски петрол се повишиха през май, въпреки че обемите намаляха, съобщи Международната агенция по енергетика в месечния си доклад за юни.

Ограничаването на размера на плащанията, които други държави плащат на Русия за петрол, ще свие „ресурсите, с които (Путин) разполага, за да води война, и на второ място ще увеличи стабилността и сигурността на доставките на световните петролни пазари“, заяви във вторник високопоставен служител на американската администрация.

Във вторник Кремъл заяви, че руският газов гигант „Газпром“ (GAZP.MM) може да се опита да промени условията на договорите си за доставка, ако западните държави въведат ценови таван за руския газ.

Войната, в която загинаха хиляди хора, а милиони бяха разселени, продължава вече пети месец и няма признаци за нейното отслабване. Във вторник пожарникари и войници търсиха оцелели в развалините на търговски център в Централна Украйна, поразен от руска ракета.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ударът по търговския център е „военно престъпление“. Москва отрича да е ударила търговския център.

„Русия не може и не трябва да спечели тази война“, каза той на срещата на върха и добави, че Франция ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук