Димитър Ковачевски
На снимката: Димитър Ковачевски

След безпрецедентния натиск върху България да премахне ветото от РСМ за започване на преговорите за присъединяване към ЕС и одобряване на френското предложение с широко мнозинство сега топката е в полето на Северна Македония. От там обаче твърдят, че няма действителен напредък по  преговорите.

„Няма нови моменти около предложението на френското председателство на ЕС за премахване на българското вето върху процеса на евроинтеграция. Разговорите продължават на ниво експертни групи на министерствата на външните работи на Северна Македония и България”, заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той повтори, че правителството не е променило позицията си относно френското предложение, представена по време на пресконференцията в Брюксел миналата седмица, и допълни, че щом се стигне до приемлив и за двете страни вариант, той ще бъде представен пред македонските институции.

„Както ви казах и преди, процесът с България се води от Министерството на външните работи. Експертните групи разговарят със своите колеги от МВнР на България. В момента, когато имаме приемливо и за двете страни предложение, то ще бъде внесено в институциите на Северна Македония. Към този момент такова предложение няма”, каза Ковачевски.

По време на пресконференцията в Брюксел, за която спомена македонският премиер, той отхвърли предложението на френското председателство като неприемливо в този си вид. Според него има възможност преговорите да продължат, ако бъдат направени приемливи промени в съдържанието му.

За Скопие има три ключови въпроса, отнасящи се до преговорната рамка: цялостно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от преговорната рамка и преговорите да започнат преди вписването на българите, хърватите и черногорците в конституцията. Освен това Ковачевски смята, че трябва да бъдат предоставени гаранции, че няма да има нови условия от страна на България и на Европейския съюз.

Миналата седмица българският парламент гласува вдигането на ветото при няколко условия. Сред тях са непризнаването на македонския език и вписването на българите в македонската конституция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук