Даниел Лорер
На снимката: Даниел Лорер.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в интервю по бТВ, коментира антиинфлационните мерки, които ще предприеме правителството, ще получаваме ли по-евтин газ и има ли надежда да се разреши неразбирателството между транспортните превозвачи и властта.

По повод излязлата информация след срещата на премиера Кирил Петков с американския вицепрезидент Камала Харис, че България договаря по-евтин американски газ Лорер коментира така:

„Премиерът договаря цена на газа по-евтина от всеизвестния „най-евтин“ руски газ на Газпром, за който се разказват легенди. Това което чух от премиера днес, е че се говори за американски газ, който ще бъде под текущата цена на Газпром.“

Някои от превозвачите са готови да преговарят с правителството

„Това, което се случва в транспортния бранш има две страни. Ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи. От друга страна българското правителство не може да приеме извиване на ръце, когато някой казва оставка, когато някой иска преференциални условия, без да е съобразено със социалната ситуация в страната и общата икономическа обстановка, това правителството не може да го възприеме“, коментира Даниел Лорер.

На въпрос дали премиерът Кирил Петков е сбъркал, като е посочил вратата на превозвачите Лорер отговори че диалог ще продължи да се води, но с цивилизовани средства, а не със записване на срещи.

По думите му, когато някой иска преференциално намаляване на тол такси, това е извиване на ръце. Според министъра някои от превозвачите са готови да продължат да преговарят с правителството. „Нека ресорните министерства движат този процес. Аз съм убеден, че те в крайна сметка ще намерят начин за диалог с превозвачите“, посочи още Даниел Лорер.

„Автобусните превози са изключително важни за икономическото здраве на страната, така че някаква част то тях трябва да могат да се изразят, но друга трябва да продължат своето действие“, отговори Лорер на въпрос какво ще стане, ако и автобусните превозвачи изпълнят заканата си да протестират.

Антиинфлационен пакет от мерки

„Има много сериозна инфлация, породена от инвазията на Путин в Украйна. Тя е основно движена от инфлацията в цените на енергоносителите, която пък движи инфлацията на всичко останало. Правителството е длъжно да се погрижи и за българската икономика и за българските граждани. Ние денонощно работим по антиинфлационния пакет. Той се движи от Министерство на финансите и там активно работим поне 1,5 млрд до 2 млрд пакет от мерки, които да подпомогнат и най-слабите от българското население и българската икономика. Подготвят се добавки за пенсионери, които бяха десетилетия игнорирани от българската власт. Обсъждат се и помощи за дете, тоест за родители, но предстои да се прецизира в какъв формат е се случи. И накрая да не забравим и антиинфлационните мерки за икономиката, по които Министерство на иновациите и растежа работи“, каза още Лорер.

„Министерство на иновациите и растежа предлага грантово финансиране. Тази година имаме поне половин милиард грантове под различни форми. Вече работи мярката за т.нар. енергийна ефективност – компании могат да подобрят енергийната си ефективност, за да могат да плашат по-малко сметки за ток. Юли месец тръгва следващата технологична модернизация – компании могат да закупуват, отново чрез грантово финансиране, по-добри машини. С помощта на кампанията за необезпечено кредитиране компании, които не могат да вземат кредит, сега ще могат, за да имат повече пари да оперират“, обясни Лорер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук