Оставането на два паралелни режима за гласуване увеличава възможностите за манипулации по време на избори.Така политологът Даниел Смилов коментира пред ДЕБАТИ.БГ последните промени в Изборния кодекс.

С тях се даде възможност на всеки избирател сам да преценява дали да гласува машинно или с хартиена бюлетина.

„От една страна пак ще има хора, които ще гласуват машинно, други с бюлетини и след това по някакъв начин гласовете ще се комбинират т.е към възможностите да се манипулират хартиените бюлетини се добавя и още една възможност за манипулации при комбинирането между електронни и хартиени. Така, че дори и да има някакъв ефект на изчистване за тези гласове, които ще бъдат подадени по електронен начин всъщност общият резултат едва ли ще се окаже позитивен.”

Според Смилов ГЕРБ тайно са се надявали да не се стигне до въвеждане на машинното гласуване, затова и дълго време не се задействаше процедура по осигуряване на устройства, но протестите са ги вкарали в друг сценарий.

„ГЕРБ се гласяха всъщност да не въвеждат машинното гласуване. Разчитаха на това, че процедурата ще се протака дълго време, в един момент ще се окаже, че няма време, че ще е много скъпо и т.н и ще отпадне. Сега обаче протестите ги вкараха в друг сценарий и те използваха това машинно гласуване като някаква стъпка, която е небходимо да предприемат пак казвам с основна цела да печелят време, но може би като някакъв опит да отговорят на исканията на протестиращите“.

 Срамно е в европейска страна да се признаава, че е от изключителна важност кой ще проведе изборите, допълни Смилов.

„Самата мисъл едва ли не, че изборите зависят от това какъв тип правителство ще ги провежда говори, че има практики, които са не само незаконни, но и те дори могат да влияят на резултата от изборите. Така, че според мен този дебат, този аргумент управляващите не би трябвало да си го позволяват изобщо, защото по този начин те признават, че дефакто големите проблеми в избирателния процес.“

Според политолога най-големият проблем в последната ревизия на Изборния кодекс е вкарания в последния момент текст да може да референдум да се решават въпроси от компетенциите на Велико народно събрание.

“ Тука виждаме пак политически опортюнизъм, но с голяма негативна цена за България и то в дългосрочен план. Ако този модел, който беше гласуван се запази неин можем да влезем в тежък политически цикъл, в който се инициират референдуми, включително безумни референдуми по всякакви теми. На практика това отваря вратата всяка популистка формация, каквото й дойде наум да започне да събира гласове и евентуално в някакъв момент да проведе референдум.“

Според Смилов  вменяването единствено на ЦИК на отговорността за евентуално наемане или закупуване на машини за вота е опит за предварително „измиване на ръцете“ при бъдещи проблеми.

Цялото интервю с Даниел Смилов четете утре на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!