Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти днес странното трето гласуване за партийните субсидии от снощи, което всъщност се оказа противозаконно. Първо депутатите отхвърлиха предложението партийната субсидията да остане 1 лев на глас. На второто гласуване беше отхвърлено предложението на БСП субсидията да стане 8 лева на глас. Така, на практика, партиите останаха без държавно финансиране. Последва спешна среща на коалиционните партньори, след която се проведе трето гласуване и в крайна сметка идеята за 8 лева на глас беше подкрепена от мнозинството. Тази сутрин от изказването на Дариткова стана ясно, че коалиционните партньори от „Обединени патриоти” на практика са извили ръцете на управляващите да се приеме предложението за партийната субсидия.

 „Затова се състоя спешно съвещание с нашите коалиционни партньори. Те поставиха въпроса за субсидията и за това, че твърдо трябва да се определи такава. Казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват с нас Закона за бюджета на държавата. Нашата отговорност е пред хората. Отговорността ни е за това държавата да има бюджет за 2020г., който е по-добър, с възможността за повече разходи за образование, по-високи пенсии, повече плащания в социалната сфера, по-високи заплати за социалните работници”, каза Дариткова.

И добави:

„Знам, че ще понесем и политическата отговорност за събитията от вчера, но ние сме тези, които сме отговорни за стабилността на държавата. За да избегнем кризата приехме решението на нашите коалиционни партньори и подкрепихме единственото предложение, което имаше по отношение на субсидията, тя да бъде 8 лева”.

Дариткова не смята, че има нарушение на правилника, защото предложението на БСП е било гласувано само веднъж.

По-рано през вчерашния ден, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че има договорка между ГЕРБ и БСП, за да се приеме увеличението на субсидиите. Дарикова обаче каза, че с поведението си, депутатите от ГЕРБ са показали, че няма такива уговорки.

„При гласуването бяхме с максимално присъствие в зала и гласувахме за субсидия от 1 лев. При прегласуването останахме само ние поддръжниците на тази тема. Получи се законодателна празнота. В Закона за политическите партии е записано, че в Закона за бюджета се определя субсидията на партиите, а ние всъщност определихме никаква субсидия. Това не означаваше, че е нулева. Просто нямахме.”

По време на вчерашните дебати, ДПС се противопоставиха най-силно на идеята за повишаване на субсидията. В интервю тази сутрин Йордан Цонев каза, че посредникът в договорките между БСП и ГЕРБ е бил Валери Симеонов.

Затова журналистите потърсихме и лидерът на НФСБ за коментар:

„Въобще не отговарям на фантазиите на тези объркани хора от ДПС, че е имало договорки с БСП за субсидиите. Толкова глупости се изговориха вчера, че ако се хванем да влизаме в обяснителен режим, означава донякъде да ги легитимираме с техните измишльотини”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук