ханзаки, чудовище, саламандър

Драконите са едни от най-значимите в културно отношение митични същества, като те и техни вариации се срещат в преданията на повечето древни цивилизации. Дали обаче те са измислени същества или образът им е базиран на нещо, с което хората са се срещали? Изказвани са множество предположения, много от които резонно намесват срещи с огромни крокодили, варани или кости от динозаври. В Япония обаче има едно същество, което е особено перспективно като възможен прародител на японската версия на дракона.

ханзаки, чудовище, саламандър

саламандър, чудовище, мутант, дракон

Гигантският японски саламандър, който живее само на островите, наричан ханзаки, лесно може да надмине 1,6 метра на дължина, а източнокитайският му братовчед достига 1,8 метра.

ханзаки, чудовище, саламандър

Учени обаче сериозно допускат възможността тези уникални земноводни, притежаващи изключителна регенеративна способност и голямо дълголетие, да мутират да огромни размери. Сведенията за срещи с ханзаки с размери до 3 метра остават непотвърдени, но има експерти, които допускат тези и много по-големи размери при отделни индивиди.

ханзаки, чудовище, саламандър

ханзаки, чудовище, саламандър

В японския фолклор има свидетелства за саламандри-мутанти, като най-впечатляващото е отпреди 4 века. Ханзаки отдавна е учудвал хората със своите способности за регенерация. смятало се, че може да бъде срязан на две. В преданията се говори за наистина страховит по размери ханзаки, който японците смятали за „йокаи“ – свръхестествено същество, сродно на демоните. Версията „йокаи“ на гигантския саламандър е подробно описана – груба, неравна черна или кафява кожа, малки очи и огромна паст, която е най-голямата част от главата им.

ханзаки, чудовище, саламандър

Наистина впечатляваща е историята за огромен „йокаи“, дълъг 11 метра и с обиколка на тялото 5,5 метра, който от местно езеро започнал да тормози цялата околност. Той бил така ненаситен, че хващал коне, крави и хора, завличал ги под водата и ги поглъщал цели. Това продължило няколко поколения, като селяните не смеели да припарят около езерото на чудовището.

саламандър, чудовище, мутант, дракон

Мястото на случката не е добре известно, но годината е – през първата година на Бунроку, или 1593 година, селяните отчаяно започнали да търсят някой, който може да убие звяра. Отзовал се младият Миура-но-Хикоширо. Той има едновременно хитър и безумен план.

Младежът взел меч и се гмурнал в езерото на ханзаки. Почти моментално бил погълнат и за кратко във водата не ставало нищо. Скоро след това обаче тя почервеняла, Миура изплувал, а след него о трупът на чудовището, което младежът бил разпрал отвътре по дължината на целия корем.

Тъй като такъв ханзаки е бил и „йокаи“, героят бил застигнат от проклятие – веднага след убийството в къщата му нощно време започнали да се чуват странни звуци, вой и писъци, без да има никой, а скоро Миура и цялото му семейство измрели неочаквано.

саламандър, чудовище, мутант, дракон

Същите неща започнали да се случват из цялото село, докато селяните не издигнали малък храм на ханзаки и това умилостивило духа му.

Някои учени се отнасят към тази история доста сериозно. Те допускат, че размерите на саламандъра може да са преувеличени, но ако е вярно, че е изяждал крави, той не би могъл да бъдат по-малък от 5-6 метра. Проклятието също има обяснение – възможно е от суеверен страх селяните да не са унищожили трупа и от него да е пламнала зараза сред хората.

саламандър, чудовище, мутант, дракон
Така би изглеждал около 6-метров саламандър в сравнение с човек

Тези, които смятат, че подобни гигантски саламандри може в миналото да са породили източноазиатската представа за дракона, посочват, че повечето от разновидностите на дракона в местните култури имат връзка с водата, а в японската традиция той е с преобладаващо воден произход и няма крила.

саламандър, чудовище, мутант, дракон

Така че не е невъзможно на снимките тук да виждаме просто една нормална версия на мутирали до огромни размери чудовища, които са направили толкова силно впечатление, че са оставили печата си в редица култури чрез страховития образ на дракона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!