Мислим си, че контролираме и познаваме светът, в който живеем. Не можем обаче да не се запитаме дали съществуват извънземни и затова ни е трудно да откъснем поглед от всяко непознато нещо, с което се срещаме, особено ако това е същество, което изглежда като че ли не е от нашата планета. А какво да кажем за мутациите, които могат да произведат същества, излезли от кошмарите? Ако си мислите, че такива животни има само в митовете и приказките, помислете пак, но преди това вижте чудовищата, които представяме по-долу.

Това далеч не са единствените озадачаващи останки, които са намирани, но за някои е имало банално обяснение, а други са разобличени като фалшификати. Тук показваме само такива същества, за които няма сигурност какво представляват. Всички те са реални, учените не могат да ги идентифицират и се ограничават с предположения. За някои дори съществуват смели хипотези, че наистина може да не са от нашия свят. Фактът, че тленните останки на много от тези чудовищни животни са иззети и унищожени /дали?/ или безследно изчезнали, навежда на допълнителни размисли. Извънземни, мутанти или нещо друго? Преценете сами.

1/ Чудовището от Сахалин

То е открито през 2006 година на брега на оспорвания от Русия и Япония о-в Сахалин от група руски войници, разположени на острова. Според съобщенията от това време властите са махнали трупа, но не и преди някои любопитни наблюдатели да успеят да го заснемат. Нищо повече не се чу по този случай. Няма основателни хипотези какво е това същество.

2/ Извънземният труп в Тайланд

Жителите на тайландско село оказват почит на труп с извънземен вид, със сива козина, овална глава, опашка и обща прилика със сатир. Снимките са правени през 2007 година, но през 2010 бяха преоткрити от социалните мрежи.


Учените предполагат, че може да става дума за мутирала крава, но това не се прие и всякакви хипотези продължиха да циркулират. Предполага се дори и роля на извънземни, които са създавали хибриди между различни животни.

3/ Морското чудовище от Тексас

През 2017 година ураганът Харви изхвърли на брега това, което виждате на снимките. То е открито от Преети Десаи, която съобщи за него в „Туитър“ и предизвика голямо вълнение в онлайн платформите. Най-сериозното предположение е, че става дума за голяма бивнеста змиорка /Aplatophis chauliodus/. Несъответствията във външния вид се обясняват с уврежданията на трупа от въздействието на околната среда. Животното също така е и по-голямо от известните на учените размери на тази змиорка. Нещата така и останаха с условности и застраховката „най-вероятно“, като единственото нещо, което изглежда ясно, е, че съществото живее на голяма дълбочина.

4/ Трунко

Това е популярното име на огромна бяла космата маса, изхвърлена на брега на Маргейт, Южна Африка, през 1924 година. Историята е отразена от местния вестник под заглавието „Риба като полярна мечка“. Трунко се е разлагал на брега около 10 дни, преди приливът да го отнесе. Невероятно, но никой по онова време не се е хванал да го изучава. Всички доказателства за случая са били изчезнали, докато през 2010 година се появи единствената снимка на съществото, която виждате тук.

Интересното в този случай е, че съвпада в много аспекти със случай от началото на 19 век от Норвегия, където жителите на крайбрежно селище са наблюдавали в морето на техния фиорд бой между непознати морски чудовища, едното от които представлявало голяма маса с неясна форма и бяла козина. То било убито от нещо, прилично на плезиозавър, и трупът му стоял с дни в плитчините на фиорда, докато бил отнесен от водите, както Трунко. Тогава не е имало с какво да направят снимки, но жителите на селището, включително кметът, са потвърдили видяното.

5/ Безформеното чудовище от Четвърта миля

Името му произлиза от името на плажа в Тасмания, където трупът е открит през 1997 година. Останките са били с дължина 4,6 метра и тегло около 3 600 килограма. От всяка страна е имало плавници с лопатковидна форма, стърчащи кичури козина и по 6 висящи издатъка.

Това чудовище не бива да се бърка с друг странен труп, изхвърлен на брега на Тасмания през 1960 година.

6/ Чудовището от о-в Канвей

Това същество е представено от два трупа, изхвърлени на брега на британския остров Канвей през 1953 и 1954 година. Първият е дълъг 76 см, а вторият – 120, като той е и по-запазен. Първото същество е описано като имащо задни крака с пет пръста в подкововидна форма и с устройство, предполагащо ходене на два крака. Не е имало предни крайници. Трупът е кремиран.

От втория са взети биологични проби, но остана неизяснено какво са показали те и какво се е случило с останките. Има предположения, че трупът е на дълбоководна риба-въдичар или на риба-жаба, която има плавници, приличащи на крака, но тези предположения не намериха силна подкрепа. Нормално, защото това, което показва снимката, никак не прилича на риба.

7/ Чудовището от Рох Нес

Това чудовище бе намерено на брага на езерото Холингуърт в Рочдейл, Грейтър Манчестър, през август 2015 година. Наименованието е алюзия с чудовището от Лох Нес, за което се твърди, че обитава едноименното езеро, отдалечено на 650 км. Трупът е забелязан в плитчините и човекът, който го е видял, го описва с остри като бръснач зъби и голяма дълга глава. Дължината му е метър и половина. Не е идентифицирано.

8/ Новозеландският огромен безформен труп

Изхвърленият на брега близо до Оуклънд през 1968 година грамаден труп е бил дълъг 9 метра и висок 2,5 метра. Бил е покрит с козина, дълга 10-15 см. Председателят на Биологическия департамент към Университета на Оуклънд, Дж. Е. Мортън бил поразен от чудовището. Той накрая признал, че не може да го оприличи с нищо.

9/ Чудовището от Монтоук

Кръстено е на градчето в щата Ню Йорк, до което морето го е изхвърлило. Предположенията какво е това варират от миеща мечка до воден плъх с предимство за първата възможност, но това си остана неустановено с точност, още повече, че животното видимо има човка.

Има мнение, че става дума за мутант – резултат от експеримент в противоречивия „Център по животински заболявания“ на о-в Плъм. Какво представлява трупът не бе изяснено най-вече поради това, което често става в такива случаи – останките изчезнаха преди да бъдат взети проби от тях.

10/ Пихтията от Хебридите

Тази четириметрова воняща маса е намерена на Бенбекула бийч, Шотландските Хебридски острови. Тя има козина, перковидни израстъци на това, което би трябвало да е гърба й, и издутина, напомняща глава. Криптозоолозите подхвърлиха възможността това да е гигантски вид много древен червей, тъй като прилича на съвременен червей от рода Nereididae, представителите на който са дълги една 5 см.

11/ Звярът от Тенби

Това страшилище прилича на сливане от няколко отвратителни същества. Трупът е бил в процес на разлагане, когато е открит. Намерен е в Тенби, Уелс, и веднага е извикал спомена за Звяра от Монтаук /вижте по-горе/.


Животното е било с големина на едро куче, но имало нокти като на мечка и тяло като на свиня. Открилият го Питър Бейли казва, че за негова изненада то изобщо не миришело. Учените така и не определиха какво е това страшно същество.

 

12/ Миниатюрният хуманоид от Чили

Това същество е намерено живо и е умряло впоследствие. През 2002 година по време на ваканция в Консепсион, Чили, Хулио Карено открил в един храст миниатюрно все още живо телце с големина едва 7,2 см. Съществото имало голяма човекоподобна глава и отворило очи. То починало 8 дни по-късно. Имало нокти на пръстите и наклонени очи. Нормалният му розов цвят потъмнял след смъртта и тялото бързо се мумифицирало, вероятно защото го държали в кутия във фризера.


Около него възникнала мълва, че имало телепатична връзка с майката в семейството. Предположенията варирали от котешки фетус до извънземно. Фактът, че не е било заснето приживе, поражда известни съмнения в автентичността на случая, но учените така и не го идентифицираха.

Трупът е изследван от ветеринарите в столицата Сантяго и те останаха в недоумение. Поне установиха, че не е нито котешки фетус, нито котешки останки. Това остави свобода на спекулациите да продължат.

Край на част 1. Втора част на този материал очаквайте през уикенда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук