На снимката: Даниела Дариткова
На снимката: Даниела Дариткова

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда. Председателят на групата Даниела Дариткова заяви, че промените трябва да отговорят на очакванията на хората по повод изгарянето на отпадъци.

„Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорим на опасенията на хората по повод всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема”, добави Дариткова.

По думите й това ще даде сигурност, че всяко „инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората“.

От своя страна председателят на Комисията по околна среда и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева каза, че независимо от вида и количеството на отпадъка на инсталациите, ГЕРБ предлага задължителна процедура по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).

„Превенцията и контролът са най-важни. Промените, които предлагаме в Закона за опазване на околната среда са свързани с предложение за изменение в тялото на закона и приложение 1 към него. Както знаете, нашето законодателство изцяло транспонира европейското. Към настоящия момент предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка. Това, което ние предлагаме независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, независимо от вида и количеството на отпадъка, процедурата, която да бъде приложима да бъде задължителна оценка на въздействието на околната среда“, заяви още Василева.

Тя поясни, че това е най-тежката процедура.

„Така нереченият дълбок ОВОС, който изисква както компетентни становища от екологичните органи, така и от здравните инспекции. Изисква и участие на заинтересованата общественост в процедурата както чрез становища, така и чрез участие в обществените обсъждания. По този начин ние гарантираме превантивния контрол“, допълни Василева.

Законът за опазване на околната среда е в грижа за хората и с цел да не се допускат замърсявания, каза още Василева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!