Късно снощи Министерският съвет одобри актуализацията на бюджета за настоящата година, с която вдигна тавана на държавния дълг до 10 млрд. лева. Причината е кризисната ситуация около коронавирусната пандемия.

На практика това е рязък завой в политиката за поддържане на „фискален баланс в бюджета“.

Според първоначалните планове на правителството, държавният дълг можеше да бъде до 2,2 млрд. лева. Но след снощното заседание на МС стана ясно, че максималният дълг, който държавата може да поеме е 10 млрд. лева.

Бюджетът за 2020г. беше анонсиран като „балансиран“ по време на разглеждането му преди няколко месеца. След снощи обаче става ясно, че правителството увеличава прогнозния дефицит на страната до 2,9% от БВП или 3,5 млрд. лева.

Мерките, които ще бъдат предприети за справяне с икономическите ефекти от кризисната ситуация, включват допълнителен капитал за Българската банка за развитие в размер на 700 млн. лева. Ще бъдат гарантирани достатъчно ликвидни фискални буфери, в случай на по-негативен от очаквания сценарий.

Това е и причината, поради която се предвижда теглене на заем до 10 млрд. лева. Очаква се увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет на 70 млн. лева.

Държавата очаква да не събере 2,44 млрд. данъци – включително от акцизи, ДДС, корпоративен данък, данък върху доходите за физически лица, социално-осигурителни вноски. Затова и очакваният дефицит в държавната хазна е около 3,5 млрд. лева.

Сред другите финансови мерки, които държавата планира е помощта за работодателите (по модела 60/40, което ще струва около 1,5 млрд. лева).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!