Тази година розопроизводителите ще получат държавна помощ заради ниските изкупни цени на розовия цвят, събщиха от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Тези, които искат да получат помощта, трябва да подадат заявление мужду 2 и 13 юли в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Не е уточнено в какъв окончателен размер ще бъдат отпуснатите средства, тъй като той ще зависи от броя на подадените заявления.

Розопроизводителите ще получат въпросното подпомагане заради главоломния спад в изкупната цена на розовия цвят – под 2 лв. за килограм. Това решение бе взето след поредица от протести на засегнатите производители, при които тяхна продукция бе разсипвана по пътищата на различни места в страната. Бяха отправени обвинения за нечестни търговски практики на някои играчи, които са натиснали цените надолу.

Това, което е известно досега от обсъждането в парламентарната комисия по земеделие е, че ще се отпуска извънредна помощ в размер на 30 ст. за килограм розов цвят, или общо до около 5 млн. лева.

Омбудсманът Мая Монолова искаше производителите на рози да получат по 90 ст. на килограм цвят, но земеделският министър Румен Порожанов отклони това предложение, тъй получаващите се 15 милиона лева ще надхвърлят прага на бюджет „de minimus“, който се смята по правилата на ЕК за безопасен и не деформира конкуренцията в съответния бранш.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук