Розопроизводители от брациговското село Бяга излязоха на протест заради ниските изкупни цени на розовия цвят. Според протестиращите причината за това е наложения картел от страна на изкупвачите.

С изсипването на чували с рози върху пътното платно започна протестът на розопроизводителите в село Бяга на пътя Пещера-Пловдив. После хората се хванаха на хоро върху розовия цвят.

„Болно ни е да тъпчем нашия труд, но в момента и ние сме стъпкани – обясниха протестиращите – Няма друг начин, нямаме друг избор. Мачкането на рози – достойно заплащане“, заявяваха хората.

Производителите поискаха държавна политика, която да гарантира развитието на отрасъла. Протестиращите настояха и за минимална цена при изкупване на розовия цвят. В протеста участваха и кметовете на село Бяга и община Брацигово – Боряна Кънева и Петко Петков.

Розопроизводителите от село Бяга се заканиха отново да излязат на протест, ако управляващите не вземат спешни мерки за решаване на проблемите им.

Изкупните цени в последните няколко дни са паднали до 1,50 лв. за кг набран розов цвят, което е няколко пъти под себестойността на производството. Производителите плащат на розоберачите 1 лев за набран килограм розов цвят, както и 10 лева за осигуровки на ден.

Нелоялни производители ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това, заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно, води и до намалението на изкупните цени тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук