Бавно, но сигурно, някои държави започват да планират постепенно прекратяване на наложените ограничения, с които се цели спиране разпространението на пандемията COVID-19.

Китай

Централната китайска провинция Хубей, с изключение на столицата си Ухан, започна да премахва ограниченията за движението на хората на 25 март, но все пак има и условия.

Ухан, където започна пандемията, довела до безпрецедентно карантинно блокиране по света през януари, месец след като коронавирусът за пръв път избухна там, най-накрая отмени „заключването” на 8 април.

Оттогава градските власти са поставили 70 от общо 7000 жилищните квартали обратно под карантина, след като там бяха засечени така наречените „безсимптомни“ хора.

Гражданите на Хубей трябва да покажат на телефона си зелен „здравен код“, което означава, че се считат за здрави и могат да пътуват.

Чехия

Чешкото правителство във вторник въведе петстепенен план за облекчаване на мерките за противодействие на вируса, който започна да се прилага на 20 април и завършва на 8 юни

Първи отново ще се върнат към бизнеса пазарите на открито, както и занаяти с работилници и търговци.

От вторник чехите също са свободни да пътуват в чужбина по служба или да посещават роднини при условие, че след завръщане преминават двуседмична карантина.

Австрия

Австрия във вторник позволи на малките магазини да отворят отново, а по-големите магазини ще ги последват в началото на май. Малко по-късно и ресторантите ще започнат да посрещат клиенти.

Разрешени са само основни пътувания до края на април, а ограниченията за училищата и университетите, както и за културни събития или публични събирания ще продължат по-дълго.

Италия

В блокираната от 10 март цяла Италия от вторник беше позволено на някои бизнеси – като книжарници и перални – да отворят отново във вторник в някои региони.

Испания

В Испания, където блокирането на 14 март ще продължи поне до 25 април, на строителните и фабричните работници бяха разрешени да се върнат на работа във вторник, като правителството им разпредели 10 милиона маски.

От 30 март всички несъществени икономически дейности са спрени. Премиерът Педро Санчес заяви в неделя, че „деескалация“ на мерките за блокиране ще започне най-рано след две седмици и ще бъде много постепенна и много предпазлива“.

Дания

Дания отвори от днес детски градини и начални училища, като гимназиите ще започнат да функционират от 10 май.

Други ограничения за затваряне на граници, барове, ресторанти, търговски центрове, забрана за събиране на повече от 10 души и ограничаване на пътуванията в чужбина ще останат в сила, в някои случаи в продължение на месеци, предупреди правителството.

Франция

Франция ще започне частично да прекратява ограниченията на 11 май, с постепенното възобновяване работата на училищата.

Университетите, баровете, ресторантите и кината ще останат затворени, както и границите на Франция с държави извън Европа. Призовават се възрастни и уязвими хора да останат вкъщи.

Норвегия

Норвегия планира постепенно да облекчи ограниченията от 20 април, като започне от отваряне на детските градини и премахване на забраната за живот във ваканционни домове.

Някои специалисти в областта на здравеопазването ще могат да се върнат на работа. От 27 април средните училища и университетите ще бъдат частично отворени, както и фризяорските салони и тези за масаж и козметика.

Други мерки за блокиране обаче ще продължат да действат.

Португалия

В Португалия, която живее в извънредно положение от 19 март, властите се надяват постепенно да се върнат към нормалния живот през май.

Съединени щати

Президентът Доналд Тръмп твърдеше, че има „абсолютна“ власт да принуждава губернаторите на щати и кметовете на големи градове да отменят политиките на карантина и дистанциране, но конституционните експерти оспорват твърдението му. Стремежът му предизборно да рестартира най-голямата икономика в света предизвика остра реакция. „Нямаме крал Тръмп. Имаме президент Тръмп“, заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо в ефира на Си Ен Ен.

Също толкова остро Тръмп отговори в Туитър, като оприличи скептично настроените губернатори с непокорните моряци във филма „Бунтът на „Баунти””. Само че на Тръмп му се наложи да отстъпи и на пресконференция поясни, че губернаторите ще имат думата за това кога и как да бъдат облекчени ограниченията, парализиращи американската икономика.“Няма да оказвам никакъв натиск върху никой губернатор”, каза Тръмп.

В действителност мерките за блокиране вероятно ще бъдат премахнати на принципа щат по щат, като няколко щати предупреждават, че процесът ще бъде бавен, за да се избегне второ избухване на пандемията.

Германия

Очаква се германското правителство да обяви в сряда облекчаване на задължителните мерки, които варират в различните региони.

Съгласно мерките спортните стадиони и концертните зали ще останат затворени за няколко месеца.

Гърция

Гърция заяви на 6 април, че се надява през май да успее да премахне някои ограничения, наложени заради COVID-19, ако обществеността спазва сегашното блокиране дотогава.

Швейцария

Швейцарските власти трябва да обявят в четвъртък първото облекчаване на мерките до края на април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!