Втората сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяната. Отговорността е възложена на ИТН, ако бъде потърсена нашата подкрепа ние ще подходим отговорно и конструктивно без да поставяме условия предварително, но с ясна ориентация към нашата програма за това какво трябва да свърши едно правителство. Това заяви Христо Иванов от Демократична България след консултациите при президента.

„Големият въпрос е може ли това правителство да свърши работа. Коалицията на оставащите може да излъчи кабинет, въпросът е дали ще бъде кабинет на промяната или не. Ако ИТН няма мнозинство на промяната, започва разговор за третия мандат, този разговор е под въпрос.“

Иванов коментира и възможността за третия мандат, посочвайки че от тяхната партия като пета политическа сила нямат претенции да бъдат носители на такъв.

Не можем да отхвърлим перспективата и че ще стигнем до предсрочни избори. Основният ни фокус е да има правителство и за това ще бъдем отговорни, добави съпредседателят на Демократична България.

Всички разминавания между ИТН и ДБ сме готови да ги оставим настрани, тъй като припокриванията са много по-големи, изтъкна още Иванов

За Изборния кодекс трябва да се фокусираме върху изменения и да работим върху тях, но да не позволяваме да стигаме до предсрочни избори, без да сме си осигурили свободни и честни избори.

Радев: Имате амбициозни предложения за нормативни и законови промени

Десните избиратели отново намериха своето представителство в парламента. Отредиха ви важна роля в общия политически дневен ред в страната. Изправени сме пред предизвикателства, това НС е изправено пред мисия да се състави възможно най-скоро оперативно отговорно правителство, ползващо се със стабилна парламентарна подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев преди консултациите с Демократична България.

Имате амбициозни предложения за нормативни и законови промени. Вие сте единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проект за промяна на конституцията, който не може да стигне до пленарна зала, надявам се заради недостатъчен брой подписи за подкрепа на вашето предложение. Искам да се запозная с вашето решение по намиране на баланс и време, искам да чуя вашите приоритети, каза Радев. Отправям към вас въпроса и към хипотетичен трети мандат, добави още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!