Не сме водили конкретни разговори за съставяне на правителство с нито една партия. Изразихме готовност да подкрепим правителство от новите партии в НС при ясни програма и цели. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на излизане от консултациите при президента.

Моделът на правене на политика, на който сме свидетели от 11 години – омраза, разделение, противопоставяне, арогантност, агресия, в момента продължава от една парламентарна група в НС. Според нас този модел на правене на политика трябва да бъде променен, именно това е и заявката на избирателите, заяви лидерът

Той уточни, че движението няма да подкрепи правителство на партиите, които „загубиха“ изборите, визирайки ГЕРБ и БСП. И двете партии имат по-малко гласове и мандати в новото Народно събрание, макар че ГЕРБ отново е първата политическа сила.президент

Условия за подкрепа на кабинет на „новите“ партии са на първо място борбата с кризата, породена от коронавируса, като например социално-икономически мерки и ускоряването на ваксинацията. На второ място Карадайъ отчете, че е нужно да се изготви План за възстановяване, а след това да се гарантира и достойно членство в евроатлантическите структури.

В ДПС искат да видят още програма, ясни цели и срокове, преди да дадат подкрепата си за кабинет. Карадайъ акцентира, че сред приоритетите на партията е и Програма за ускорено развитие на страната, защото средноевропейските нива не са задоволителни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!