на снимката: проф. Костадин Ангелов

Ваксината на „Астра Зенека“ няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Всички хора, които са получили първата доза от тази ваксина и не са получили странични реакции, ще могат да получат и втората доза от „Астра Зенека“. Има вариант и за лицата, които са ваксинирани с първа доза и не желаят да получат втора доза от ваксината. Те ще могат да се ваксинират с „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „Астра Зенека“. Тогава имунизацията се счита за завършена, поясни Ангелов.

„По отношение на ваксината на „Астра Зенека“ при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза Ангелов.

Ангелов посочи също, че няма изследвания, доказващи ефективността при смесване на ваксините. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели, посочи Ангелов.

Тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани. Поради това няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл, каза още Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук