Лукойл - Росенец
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Демократична България“ е внесла законопроект, с който нефтеният терминал „Росенец“ се връща на България, а бъдещото му концесиониране става невъзможно. Това съобщи във Facebook народният представител от ДБ Ивайло Мирчев.

„Току-що внесохме в парламента промени, с които нефтеният терминал „Росенец“ се връща на България, а бъдещото му концесиониране става невъзможно. Това е поредна стъпка от плана ни за депутинизация на България“, пише той.

„Пристанищният терминал ще продължи работа, ще обработва постъпващия петрол, но ще се контролира от българската държава, а не от Лукойл. Правителството ще има 30 дни да изпълни приетото от парламента“, обяснява Мирчев.

„Стигнахме до този етап, тъй като интересите на страната не бяха защитени адекватно, а служебният кабинет обслужи всички изисквания на руската компания“, казва той.

„Днес, заедно с колегите Ивайло Мирчев и Мартин Димитров внесохме в Народното събрания законодателни предложения за изменения, които правят възможно концесията на Пристанище „Росенец“ да бъде прекратена незабавно.

Държавата трябва да си върне контрола върху пристанището „Росенец“, след като напълно необосновано Министерски съвет удължи концесията му.

Министерски съвет трябва да поеме своята отговорност“, пише пък бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

В хода на приватизацията през 1999 година „Лукойл“ придоби най-голямата рафинерия в България заедно с инсталациите и терените.

„Лукойл“ има 35-годишна концесия върху нефтения терминал на пристанището, за което е сключен договор по време на управлението на първия кабинет на Бойко Борисов през 2011 г.

Относно това, че през годините „Лукойл“ не е плащала почти никакъв корпоративен данък. Подобни постъпления започнаха да постъпват едва миналата година.

На „Росенец“ пристига суровият петрол в големи резервоари за гориво. Близо се намира и рафинерията на „Лукойл“, която е най-голямата в Югоизточна Европа.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук