Уискито има невероятно силен аромат, може би най-сложният за небцето от всички видове напитки, съобщават от „foodpanda“. Уискито е предимно резервът за уиски от САЩ и Ирландия, включително и „Бърбън“, който има много специфични критерии за производство. Съществуват и някои вкусни японски видове уиски, които се придържат към шотландския метод на дестилация и различни инкарнации съществуват по целия свят.
През последните години японците печелят повече награди, като побеждават шотландците в производството на високоалкохолната напитка, благодарение на смесица от традиции и иновации в техниките.
Любопитен факт е, че хората са скептично настроени към комбинирането на храна с уиски. Дегустаторите непрекъснато се опитват да докажат, че това питие се комбинира чудесно с индийска или италианска храна.
Силните на вкус и процент алкохол уиски си отиват с миди, бекон, тъмен шоколад, хайвер, пушена сьомга и сини сирена.
Богатите пълнозърнести уиски, отлежали в бъчви от европейски дъб се комбинират с пържени храни, силно сладки десерти, печени десерти и пайове.
Уиски със средно тяло са подходящи за консумация с пушена скумрия, стриди, патица, черен дроб, фазан и треска.