Десислава Атанасова
на снимката: Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

„Действията на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Изборите задълбочиха криза. Днес сме свидетели на фрагментация и невъзможност да се сформира силно управление. Свидетели сме на блокаж на работата на цели системи“. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Ние ще бъдем опозиция на следващото управление и защото няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от миналия век“, каза председателят на ГЕРБ-СДС от най-висока трибуна в държавата.

По време на декларацията от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, Атанасова заяви, че техен основен опонент ще бъде хаосът, а не управляващите партии, които и да са те.

Според Атанасова трябва да се възстанови политическият диалог и да се прекрати войната между институциите

„Това са важните условия за справяне с проблемите пред нашето общество. Не видяхме в управленските приоритети на „Има такъв народ“ да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината да предложат кабинет, те забравиха за предизвикателствата, които са важни за държавата и цялото общество“, подчерта Атанасова.

По думите на Атанасова най-тежките удари са били нанесени върху здравната система.

„Провалена е ваксинацията на населението. Вместо да очакваме ваксинирани четвъртата вълна през есента, ще сме изправени пред големи изпитания. Вместо подготовка за прием на пациенти, системата се руши в най-важните болници на страната. Беше разпуснат НОЩ, пенсиониран проф. Кантарджиев“, отбеляза Атанасова.

От ГЕРБ са готови да водят политически диалог, да възстановят изгорените мостове, но не защото очакват да бъдат поканени в управлението, а защото „най-важното условие за съществуването на системата е воденото на диалог“.

След декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят на Народното събрание Мика Зайкова коментира, че е очаквала партиите да заявят, какви ще са приоритетите и управленските им програми, а не да се прави анализ на действията на служебното правителство, което предизвика смях в залата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!