Северин Надеждов Красимиров, Виктория Маринова
на снимката: предполагаемият убиец Северин Красимиров; убитата журналистка Виктория Маринова

Убийството на русенската журналистка Виктория Маринова в началото на октомври разтърси цялата държава. Властите в един глас повтаряха, че жестокото деяние няма нищо общо с работата на журналистката, макар че последното й предаване беше свързано с тежка корупционна схема по високите етажи на властта. На брифинг в София вътрешният министър Младен Маринов случайно или не каза, че Северин е изчаквал именно Виктория на крайбрежната улица. Главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов обаче наблегнаха на тезата, че зверското убийство е чист криминален инцидент, по случайни обстоятелства.
Предполагаемият виновник беше заловен в рамките на няколко дни в Германия, след като стана ясно, че е избягал от България и след като за убийството се разчу в цяла Европа. Правителството отнесе критики на Западните си колеги, а преди дни убийството на Маринова беше включено в доклада на „Репортери без граници”. Според организацията професията журналист у нас е изключително опасна.

Делото за жестокото убийство на русенската журналистка Виктория Маринова тръгва. За физически извършител е сочен Северин Красимиров.

Той ще се яви в Окръжен съд – Русе в 10 часа днес.

Северин Красимиров ще поиска съкратено съдебно производство.

Още преди повече от две седмици се разбра, че защитата му вече е депозирала искане в деловодството на Окръжния съд в Русе делото да се гледа по реда на глава 27 от НПК.

При тази процедура обвиняемият признава вината си и не може да му бъде наложено наказание доживотен затвор без право на замяна.

На 22 април ще се проведе разпоредително заседание, на което съдът ще прецени дали да уважи искането на защитата на Красимиров.

На 19 април прокуратурата даде Северин на съд.

Обвинителният акт е за блудство, изнасилване и умишлено убийство по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

По време на досъдебното производство, продължило 5 месеца, са разпитани повече от 30 свидетели и са направени над 15 експертизи.

Разследването недвусмислено е показало, че става дума за чист криминален случай, със сексуален мотив за извършване на престъплението, който няма нищо общо с професионалната реализация на Виктория Маринова.

Според психиатричната експертиза, Северин има лека степен на умствено изоставане, но не и психично разстройство.

Това означава, че разбира постъпките си и може да носи наказателна отговорност. По делото няма други обвиняеми лица освен Северин Красимиров.

Той бе заловен в Германия няколко дни след убийството и екстрадиран в България. На 19 октомври Окръжният съд в Русе го остави за постоянно в ареста. При гледането на мярката му, Красимиров заяви: „Виновен съм, ако присъдата е доживотен затвор – ще го лежа”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!