Иван Демерджиев
На снимката: Иван Демерджиев

Разговорът с г-жа Кьовеши беше по повод на това, че я уведомих, че сме направили отдавна исканите от нея нотификации. Предложих й среща, тя се отзова на такава онлайн, като предстои вероятно среща и на живо, тъй като аз на 9-и пътувам към Брюксел. Предполагам, че можем да се срещнем и там. Това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев.

Той обясни, че преди да бъдат направени нотификациите са били проведени много разговори на експертно ниво, включително и няколко писма са получили всички министерства как да процедират, когато се натъкват на такива сигнали.

„Действително малки дела са стигали до г-жа Кьовеши. Това е един значителен период от време, в който не е получен сериозен сигнал. Това е становището. Решихме да направим опит това да се промени“, допълни министърът.

По думите му с Кьовеши са коментирали единствено направените нотификации. Стана ясно още, че вчера Министерският съвет е гласувал два законопроекта, които касаят член 104 и 105 от Регламента, където има съществена роля европейската прокуратура. Той увери, че към днешна дата са изпълнени всички ангажименти на българската държава към европейската прокуратура.

„Беше поставен въпросът, че извън това, което ние вече сме направили, г-жа Кьовеши предлага и очаква да дадем възможност на всеки административен ръководител в прокуратурата да има директна комуникация с европейската прокуратура. Помолих я това да постъпи в писмен вид при нас, за да можем да го придвижим с копие до главния прокурор и до ВСС“, уточни Демерджиев.

Той каза още, че от страна на главна прокуратура не са получили никакво съдействие.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук