Христо Иванов, Атанас Атанасов
на снимката: лидерът на "Да, България" Христо Иванов и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

От Демократична България предлагат конкретни промени за рестарт на парламента и реформа в съдебната власт.

„В момента е изградена власт на беззаконието. Тази власт е фасадна и се осъществява от Бойко Борисов. Но тя е  зависима  и слаба и изпразнена от съдържание. Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и това, което наричаме събирателно „сараите“. Това трябва да бъде спряно, това искат гражданите на улицата. Ние не можем да не подкрепим хилядите, които искат промяна”, заяви съпредседателят на „дА, БЪЛГАРИЯ“ Христо Иванов.

Промяната започва с избори. От Демократична България и Да, България имат и рецепта за промяна. Тя се състои от мерки за рестарт на български демократичен процес.

Иванов: Прокуратурата има безкраен набор от бухалки, като Гешев

Те искат не просто оставка на Гешев, която искаха още преди той да бъде номиниран. Искат дълбока реформа.

„За да не бъде сменен Гешев от Франтишек, защото българската прокуратура за съжаление в своята тежка криминализация има безкраен набор от подобни бухалки, с които този човек би могъл да бъде сменен. Затова е необходима не само оставка, която ние естествено искаме, но е необходима и системна реформа, дълбока, реална реформа, която статуквото отказва”.

Това е реформа на ВСС, който трябва да бъде разделен и съдийският съдебен съвет да бъде сърцето на съдебната власт. В него трябва да се запази минимална обществена квота.

Отделно изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да е подчинено на Народното събрание, това трябва да става с мнозинство, което да не позволява една политическа сила  или коалиция да определя сама свой прокурор. От „Демократична България“ предлагат това да става с мнозинство от 3/5 и предлагат това да бъде поставено в основата на един сериозен обществен дебат.

„Основният проблем е, че имаме прокурорска власт, която не се отчита пред суверена“, заяви Иванов.

Затова сред предложенията е и отчетност на главния прокурор пред парламента.

„Виждаме ежедневно в поведението на Гешев човек, който  се държи като политически играч, като част от някаква мафиотска организация, която е завзела властта в страната и който абсолютно не смята, че дължи на някого обяснение за своите действия.”

Спешна промяна в изборния процес

Според Христо Иванов ключов проблем е изборният процес и налагането в последните години на едно изтласкване на българите в чужбина от този процес. И свеждане на това един контролиран блок да определя резултата от вота.

Затова  настояват за радикално разширяване на участието на българите от чужбина в процеса на излъчване на следващото Народно събрание, затова предлагат въвеждане на  дистанционно гласуване.

„Това може да стане по два начина. Начинът, който ние предлагаме и който знаем как да направим е електронно гласуване. Но ако управляващите институции нямат смелостта да въведат, или нямат експертността да въведат електронно гласуване, решение от 21-ви век, ние сме предложили  и имаме конкретно законодателно предложение по този въпрос-  ние предлагаме гласуване по пощата, това се предлага във всички развити демокрации от 19-ти век. Ако не можем да влезем в 21-ви век, поне да се възползваме от решенията, които се прилагат от 19-ти век”, заяви иванов.

Българската Конституция да стане инструмент за защита правата на всеки гражданин

От ДБ искат и въвеждане на пряка конституционно жалба- така всеки ще може да търси правата си пред Конституционния съд и да прилага Конституцията пряко.

„Крайно време е изолацията на българският политически елит да бъде прекратена“, заявяват от демократична българия.

Сред предложенията им е и въвеждане на законодателна инициатива така, че 10 000 граждани да могат да предлагат директно законодателство в парламента, без да имат нужда от политическа партия.

Друга идея е създаване на възможност за създаване на анкетни комисии, които да се състоят само от опозицията.

„Така в следващия парламент опозицията ще може да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до абсолютна нула, добави христо иванов.“

Иванов: Трябва ни рестарт на парламента

Затова от Демократична България искат разпускане на парламента.

„В момента няма нито един депутат, който е готов да поставя въпроси на прокуратурата”.

Искат и реална лустрация с промени в Конситуцията.

„И днес виждаме, че почетен председател на българското задкулисие е Ахмед Доган, сътрудник на Държавна сигурност, виждаме, че в управляващата партия е човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционен съд Георги Марков, също доносник на държавна сигурност, заяви христо иванов”.

Трябват промени в изборното законодателство и в Конституцията, но те не налагат  свикване на Велико народно събрание, смятат от Демократична България.

Те изразиха готовност да разговарят с всички проевропейски формации у нас и призоваха тези, които се разпознават да кажат къде стоят по тези предложения.

Атанасов: Още днес вътрешният министър да подаде оставка

От Демократична България искат и оставката на Младен Маринов!

„Ние искаме предсрочни избори, но още днес настояваме вътрешният министър да подаде оставка, ако той не я подаде министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента….. Ако до 18 часа не подаде оставка ние отиваме пред вътрешното министерство с Христо Иванов, за да му я поискаме”, заяви атанас атанасов.

Основните искания за оставката на вътрешния министър са полицейското насилие от петък срещу протестиращи, случилото се в Росенец и разследването „Осемте джуджета”, което според Атанасов е компрометирало МВР и конкретно вътрешния министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!