Политическото обединение „Демократична България“ (ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“) представиха кандидата си за кмет на София за местните избори. Това ще е сегашният председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) Борислав Игнатов.

Архитект Борислав Игнатов е проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството, архитектурата и управлението на сложни процеси, изискващи експертни знания, внимание и отговорност.

Арх. Игнатов е роден през 1972-ра година. Завършил е архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1995-та година със специалност Градоустройство. Започва самостоятелна работа същата година като архитект на свободна практика.

През 2011-та временно живее в Сиатъл, САЩ и Хонг Конг, Китай във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди: Голямата на награда на Съюза на архитектите в България – двукратно през 2010-та и 2012-та години.

„Мотивацията ми да се кандидатирам за кмет на Столичната община започва от работата ми като председател на КАБ и като активен професионалист, живял и работил в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва. Във всичките тези градове съм видял как те се управляват и как с правилния екип и стратегия може да се допринесе за комфорта и развитието на тези градове и щастливия живот на гражданите в тях“, посочи мотивацията си Игнатов и добави, че може да реши проблемите в града.

Според него промяната не може да бъде извършена само от един човек, а е необходим екип и план за следващите 4 години.

„Искам още в първите дни на този мандат моите съграждани да видят реални промени, които са насочени към тях. Затова ще представим нашата програма в пет основни сектора, които ще бъдат обединени от общото мото за оптимизация на управлението и дигитална трансформация на Столична община. Първата среща ще бъде на 21 август“, обяви кандидатът за кмет и призова пасивните граждани, които са отвратени от политиката и управлението, да променят позицията си и да гласуват на местните избори.

Христо Иванов, председател на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България”, заяви, че „изборите не са изборно обещание, а изборни политики. Той добави, че те дават кандидат, който е безспорен професионалист, има опит и характер, за да върне демократичното управление в общината.

„Общинският съвет е реалният демократичен орган на местното самоуправление. В последните години той беше превърнат в един гумен печат и тържище за сделки и зависимости. Ние искаме да го изкараме от това му състояние“, заяви Иванов и добави, че тръгват на тази кампания, не за да излъчат рейтингова фигура, която през телевизионните студия да финишира в стола на градоначалника, а искат да предложат алтернатива на софиянци.

За председател на общинския съвет, „Демократична България” вероятно ще издигне бившият съдия Методи Лалов, но след като приключат неговите ангажименти към съдебната власт. Любопитно е да се отбележи, че случйно или не, ВСС отложи гласуването за оставката на Лалов за 30-и август. Отказът идва в деня, в който от „Демократична България“ обявиха, че са го включили в листата им за общински съветници в София.

Иванов е убеден, че гражданите ще гласуват за политическа фигура, а не просто добър човек.

На въпрос защо не са подкрепили кандидатурата на издигнатия от неправителствената организация „Спаси София“ Борис Бонев, Иванов каза, че са провели осем срещи с тях, но от организацията са заявили, че не искат да се обвързват политически.

Христо Иванов коментира и останалите имена, които се спрягат за кандидати за кметове.

„Досега Манолова беше омбусман на републиката, тоест, тя е най-висшата конституционна институция, която има за задача да се бори за гражданските права и за правовия ред в страната. Аз не си спомням тя да е взела отношение към състоянието на българското правосъдие, към избора на главен прокурор, да коментира КПКОНПИ, Специализираната прокуратура, състоянието на медиите. Затова аз се съмнявам, че тя ще успее да убеди демократите в София да я припознаят като алтернатива. На тези избори столичани не само ще търсят добър кмет, а политическа алтернатива.”

Той добави още:

„Госпожа Фандъкова също се явява като независим кандидат. Явява се като кмет, който управлявал 10 години, но от нея нищо не е зависело. Била е винаги фасада, в някои моменти с трагични нюанси в тази своя роля. Чувам, че на тези избори Орлин Алексиев нямал да бъде в листата, но това нищо не променя. Хората се сменят, но схемите остават.”

Според Иванов, кандидатурите на „Демократична България” са ясна алтернатива на останалите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!