Христо Иванов кражбите
На снимката: Христо Иванов

„Демократична България“ се пребори с ДПС за четвърта сила. Това е втората изненада на тези избори след все по-вероятната победа на „Има такъв народ“ над ГЕРБ.

Според данните на „Галъп“ при 100% паралелно преброяване „Демократична България“ вкарва 35 депутати, а ДПС – 30.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще имат с депутат по-малко – 61. БСП ще вкарат в парламента 38 народни представители. „Изправи се. Мутри вън“ запазват почти същия резулта като от предходния вот с 14.

Фактът, че “Демократична България” изпреварва ДПС и се доближава до БСП, показва дълбоко преструктуриране в политическия живот, написа лидерът на „Демократична България“ във „Фейсбук“.

Той акцентира, че по този начин обединението става реалистичен претендент за третото място и това го включва в кръга на политическите сили, които имат право да очакват мандат за управление.

„В България започва да се оформя силна, незаобиколима формация в център-дясно, ориентирана към Европа, гарантираща движението на България напред. Заложихме на активна и позитивна кампания. Единствени призовавахме за използване на преференциите. Имахме силна гражданска листа. Показахме, че можем да сме екип от силни лидери, които се съревновават с идеите и лицата си“, допълни той.

Според него ниската избирателна активност се дължи и на арогантността към избирателите. „Има разлика между това да се снимаш със симпатизанти на аранжирани събития и да отговаряш на въпросите на журналистите. Второто е задължение на всеки политик“, каза той. Той призова новото Народно събрание трябва да намери начин да се легитимира и да се намери консенсус за дълбока реформа в правосъдието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!