Демократична България

„Внасяме проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание“. Това заявяват от „Демократична България“ в своя позиция, публикувана днес.

„Категорично настояваме президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси“, казват още те.

В началото на май българският парламент реши вместо да изпрати въоръжение на Украйна, да помага с ремонт на техника.

Част от дебата в България относно да помогнем ли на Украйна с военно-техническа помощ беше следния аспект – да дадем стара съветска техника, която след това да бъде заменена от партньорите ни с нова техника по стандарт на НАТО. По този начин бихме могли едновременно да помогнем на Украйна, която знае как да борави със съветската техника и не трябва тепърва да се обучава на това, и да помогнем за оперативната съвместимост на нашата армия със силите на НАТО, и да модернизираме армията си.

ДБ отправят и критика към президента Румен Радев, който не се присъедини към декларация на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа, изразяваща подкрепа за цялостна на Украйна и нейната армия и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия. Вижте повече.

Вижте какво още пишат от „Демократична България“:

„Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него.

Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук