протест
Протест - ден 50

50 поредни дни протестиращи се събират в триъгълника на властта между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом с искане за оставката на правителството на Борисов и главния прокурор. Остават блокирани и трите възлови кръстовища в столицата – на пл. Независимост, при Софийския университет и Орлов мост.

„Днес имаме юбилей, днес е 50-ят ден – подчерта Арман Бабикян – Затова решихме да вдигнем високо трибагреника на България, за да знаят всички, срещу които се събираме, и всички, заради които се събираме вечер тук, защо сме на този площад. Най-високо за нас на този площад не стоят личните ни пристрастия, а желанието ни България да стои над всичко, демокрацията да стои над всичко, законността да стои над всичко и най вече над мафията. Честит ви 50-и ден. Надявам се, че балоните летят достатъчно високо, та да ги видят добре – бяло, зелено, червено.“

Протестиращите издигнаха своеобразна „Стена на позора”, на която бяха закачени снимките на премиера Борисов, на Менда Стоянова, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова. Те призоваха всички да се съберат на 2 септември на пл. „Независимост“.

50-и ден на протестите, площад "Независимост"

Gepostet von Вестник Банкеръ am Donnerstag, 27. August 2020

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са били поканени в петък в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд, съобщи на протеста Велислав Минеков.

Заседанието, което ще се проведе при закрити врата, ще бъде посветено на достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, пише сайтът EURACTIV. По информация на електронното издание Борисов и Гешев няма да се появят.

Днес сутринта протестиращи и представители на гражданско движение “БОЕЦ” блокираха последователно всички входове на Съдебната палата в столицата, като част от поредицата „блокади-изненади“.

Дори и след 9 часа сградата с двата лъва – “бърлогата на мафията”, както протестиращите я нарекоха, остана затворена, въпреки че на няколко пъти заявиха, че не възпрепятстват влизането в нея на граждани или юристи.

„За да имаме правова държава, първата стъпка е оставка на премиера Бойко Борисов и оставка на главния прокурор Иван Гешев“, заявиха протестиращите, които на няколко места по фасадата поставиха традиционните за акциите им лепенки “Офис на Пеевски”.

Гражданите изразиха и недоволството си от факта, че главният прокурор, чийто кабинет се намира в сградата, не използва централния вход, за да влиза в нея. „Съдебната палатка“ – така иронично наричаха протестиращите храма на Темида, а към един от отворените прозорци полетяха и яйца. Такива бяха оставени пред входовете.

Според гражданите, изразяващи недоволството си, вчерашната оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов няма да тушира енергията на протестите, както, това не се случи и при предходните рокади на кабинета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!