Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Засега няма нужда от използването на руски сили в Беларус, заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизия „Русия 1“. Такова е мнението и на официалните власти в Минск.

Според руския лидер ситуацията в страната се нормализира, а силовите структури се държат достатъчно сдържано. Освен това, поведението на Москва е много по-неутрално, отколкото това на европейците и американците, смята той.

Путин сподели, че Лукашенко го е помолил да сформира резерв от служители на правоохранителните органи, което е било изпълнено. Двамата президенти са се споразумели той да не бъде използван, освен ако ситуацията не излезе извън контрол.

„Руските сили няма да бъдат използвани, докато ситуацията не излезе извън контрол и докато екстремистките елементи, прикривайки се зад политически лозунги, не преминат определени граници, не предизвикат безредици, не започнат да палят коли, къщи, банки, да завземат административни сгради и т.н.“, заяви Путин.

Все пак Москва разчита проблемите в Беларус да се решат по мирен път.

В същото интервю президентът обърна внимание и върху факта, че инцидентът със задържаните руски граждани в Беларус е съвместна операция на украинските и американските специални служби.

Генералният прокурор обяви по-рано, че арестуваните в Беларус 32-ма руски граждани – членове на частното паравоенно формирование „Вагнер“, вече са на територията на страната, като предаването им е било в съответствие с действащите норми на международното право и националните законодателства.

„Сега е очевидно, че това е акция на специалните служби. Тези хора са използвани, за да бъдат отведени на територията на Беларус, да им бъдат поставени напълно законни цели – казано им е, че трябва да заминат за трети страни в Латинска Америка и в Близкия Изток. В действителност те са били привлечени в Беларус, за да бъдат представени като възможна ударна сила за нагнетяване на напрежението преди изборите за президент“, обясни Путин в интервю за телевизия „Русия 1“.

Според представената от него версия, руснаците просто са били „подмамени“ да пресекат границата. Имало достоверна информация, че операцията е била подготвена съвместно от украинските и американските специални служби.

На 29 юли властите в Беларус задържаха 33-ма руски граждани (единият се оказа и гражданин на Беларус), членове на частна военна структура, по подозрение в подготовка на масови безредици в страната. Преди това специалните служби са получили информация, че в Беларус са пристигнали повече от 200 бойци с цел дестабилизиране на обстановката по време на предизборната кампания.

Тогава Русия призова да се прекрати с ненужното нагнетяване на негативни емоции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!