Събота е ден за размисъл преди изборите за депутати в Европейския парламент в неделя. В 24.00 часа на 24 май приключва предизборната агитация, и от 00.00 часа на 25 май в сила влиза забраната за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение, която важи до 20.00 часа на 26 май.

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.

В деня за размисъл и в изборния ден в София алкохолът няма да бъде забраняван. Причината – изборите за Европейски парламент у нас на 26 май, съответно и денят за размисъл (25 май), съвпадат с провеждането на абитуриентските балове в столицата.

Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Тази забрана ще важи на 25 и 26 май, реши Столична община.

Свободната продажба на алкохол ще е разрешена и в Кюстендил и в деня за размисъл, и в деня на изборите. В Пловдив обаче това няма да е така. Всички районни кметове вече са издали заповеди за пълна забрана на продажба и консумация на алкохол през цялата събота (25 май) и до 20 часа в неделя (26 май), когато свършва изборния ден.

В нито една и от десетте общини на Великотърновска област няма кметски заповеди за забрана на продажбата на алкохол. Обяснението на повечето кметове е, че полза от тази забрана няма и че хората, които искат да се напият, могат да го сторят вкъщи или да се сдобият с алкохол дни преди изборите.

В Русе пък от години не се издава заповед с мораториум за продажбата и сервирането на алкохол в заведенията. За сметка на това в местата за гласуване полицейски служители ще следят да не влизат лица в явно нетрезво състояние.

За разлика от тях обаче в Добрич и Шумен ще има забрана за употребата на алкохол в изборния ден. В Добрич на 26 май има само един абитуриентски бал, като алкохолът ще е разрешен само до 20.00 часа.

МВР поема от тази вечер охраната на секциите. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии. В зависимост от тежестта на сигнала или жалбата, когато комисията прецени, ще препраща по компетентност на прокуратурата.

За тези избори в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, съобщи ЦИК. Дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук