аламанов герб промяната
Любомир Аламанов

Забавно е как герберските активисти критикуват кмета Терзиев за работата на снегопочистващите фирми, все едно досега в София са управлявали извънземни и точно извънземните са сключили договори с тези фирми…

Мило и конструктивно искам да припомня, че Борисов се оправдаваше със Станишев от 2009 г. до 2013 г. А с Орешарски и до днес. Но това няма значение за герберските активисти. То и затова са герберски активисти.

Тъй като Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното управление, нека все пак да използваме тежката ситуация и да отбележим идеи за промяна и реформи. Защото не всичко беше ок през последните 48 часа.

– Договорите с почистващите фирми в София трябва да се преразгледат. Не е ок една и съща техника да се използва за почистване на улиците от сняг и за извозване на битовия боклук от кофи и контейнери. Ако беше валяло още ден или два, София нямаше ли да затъне в боклук?

– Договорите с почистващите фирми по цялата страна, които са сключени от АПИ, трябва да се преразгледат. Ясно е защо.

– Договорите за цялата страна се сключват в София, но отговорност за почистването носят областните управители. Ако те нямат пълен контрол върху фирмите по места, как да се справят успешно?

– Топлофикация – години наред няма реформа. Колкото и техническите екипи да се трудят, за да оправят проблемите, без цялостно решение ситуацията ще продължи да се влошава. А времето за прословутите „профилактики“ ще се увеличава. В това време Софийска вода работеше безотказно. Цялата ситуация направи смешна политическата платформа на един загубил кандидат за кмет, искаща национализация и изгонване на стратегическите инвеститори.

– 112 – през годините има много критики за работата на националния оператор. Добре е да се направи информационна кампания какво може и какво не може да поеме той, за да няма неоправдани очаквания от страна на хората.

Путин разчита на умората на Запада и на връщането на Тръмп в Белия дом

– Електроразпределителните дружества – старият проблем с паднали клони и дървета, които късат кабели. Може да им се препоръча повече профилактика на трасетата преди да дойде снежния сезон. Сами могат да докажат дали са стратегически инвеститори или просто колектори.

– Столичният инспекторат – беше ясно, че есента е прекалено топла, беше ясно, че идва сняг. Т.е. беше ясно каква може да е потенциалната заплаха. Инспекторатът трябваше по-рано да инспектира дали почистващите фирми са готови, дали дърветата са орязани, дали 112 работи, дали всички екипи за отстраняване са на място. Явно трябва цялостна реформа в тази структура.

– Повече комуникация – хората чакаха извънредните новини на медиите и включванията на кореспонденти от някои градове, за да получават информация. По принцип в кризисна ситуация се препоръчва Националният кризисен щаб да дава пресконференции на 4 часа, за да дава пълен доклад за всеки един район в страната, както и за общата ситуация.

И да, надявам се, че Столичният общински съвет ще заработи, за да може да има реални действия. Без повече да се обръща внимание на тези, които целенасочено блокират дейността му.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на Любомир Аламанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук