Асен Василев
Асен Василев

Президентът Румен Радев цитира „фалшива новина“ в коментара си върху Бюджет 2024, заяви министърът на финансите Асен Василев в изявление пред журналисти.

Василев предупреди, че ако държавният глава наложи вето върху финансовата рамка за догодина, може да остави страната да влезе в годината без бюджет.

Повод за изявлението на министъра на финансите Асен Василев бяха думите на президента, в които коментира информацията, че има планове за продажба на 1/5 от поземления фонд.

Още в петък БНР попита Василев за достоверността на тази информация и той я нарече „фалшива новина“.

Проверка на БНР в текстовете, внесени в парламента и видни на страницата на Народното събрание, също показва, че такъв текст не съществува.

„Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени“, заяви Василев.

Василев изрази учудване, че президентът се позовава на фалшива новина, но не и на намерението му да наложи вето върху Бюджет 2024 година, защото –

Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното управление

припомни Василев, служебното правителство е допуснало държавата тази година да влезе без бюджет и силно затрудни работата на държавата и общините.

„Също така неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с бюджетен дефицит от 8%. Всичко това според мен в опит да дерогира членството на България в еврозоната“.

Василев коментира още, че с бюджет в ограниченията от критериите по Маастрихт може да се прави икономика, която не е изцяло зависима от развитието на европейските икономики, особено в Германия:

„Това води до развитие на българската икономика, което не е напълно и директно зависимо от европейската икономика – както беше досега. Знаете, че като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка“.

Към момента „Газпром“ не е платил задълженията си, но със законови промени ще могат да се използват гаранциите, дадени от руската компания, за да се погасят задълженията ѝ за ползване на българска инфраструктура.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук