Николай Денков
На снимката: Акад. Николай Денков

Радвам се, че аргументите и разумът намериха своето място, това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод постигнатото съгласие от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за дерогацията.

От партиите вчера заявиха, че са се разбрали на 1 март 2024 г. дерогацията да отпадне, а от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ.

Министър-председателят обясни, че е добре всяка институция да се взре в нейните си основни задачи.

„В парламента основните задачи са Конституцията, бюджетът, антикорупционният закон, регулаторите. Има много работа там. Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо Народното събрание да взима решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме“, допълни Денков и изрази надежда постепенно „тази култура на координация и на взаимно уважение да започне да се изгражда, въпреки сложните коалиционни или некоалиционни отношения“.

Очевидно е стартирал процес по продажбата на „Лукойл Нефтохим Бургас“, посочи още Денков.

„Доколкото разбрах ще се търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат в реализацията на тази сериозна сделка. Това е сериозна сделка, кой ще купи „Лукойл“ – зависи от това какви купувачи ще се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но тези опити, които видяхме – да се стресира работата на рафинерията чрез дерогация за 3 дни, биха могли да стресират пазара на горива. Това се опитваме да избегнем“, каза премиерът.

„Самото говорене не знам дали намалява пазарната цена, но силови действия от типа „да премахнем дерогацията за 3 дни“ – със сигурност го прави“, категоричен бе Денков.

Премиерът коментира и казуса с болница „Пирогов“.

„Чакаме становище и ще видим кой е прав и кой крив. Със сигурност министър Хинков действа според правомощията си. И Народното събрание, и Министерският трябва да действат според правомощията си. Ако нещо се оспорва, това ще стане ясно от проверките. АДФИ и прокуратурата трябва да се изкажат, това чакаме“, заяви Денков.

„Ако Хинков има основание и е действал правилно, директорът на Пирогов трябва да понесе санкции. Защо да го освобождавам Хинков без да знам какъв е резултатът,“ попита Денков.

Средствата, които се дават, трябва да отидат за лечение на болните, ако се окаже, че директорът на Пирогов е действал неправомерно, значи министърът си е свършил работата, категоричен бе Денков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук