депутати, гласуване

Народното събрание ще заседава извънредно днес от 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента. Депутатите ще обсъждат на второ четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година.

Актуализацията на двата бюджета беше приета на първо четене на 15 юни 2022 година.

Проектът на правителството за промени в бюджета на ДОО предвижда ръст на пенсиите с 10% и включване на Covid добавката от 60 лева.

Комисията по бюджет и финанси на НС ще продължи да гледа на второ четене актуализацията на бюджета за 2022 година. Заседанието ще се проведе след пленарното заседание, на което трябва да се приемат актуализациите на законопроектите за допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година.

Очаква се на извънредно заседание във вторник да се гласува окончателно актуализацията на бюджета на ДОО и на Здравната каса, а на държавния бюджет – в сряда. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански увери, че до 1 юли ще има актуализиран бюджет.

В същото време обаче вчера в Комисията по бюджет и финанси ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН гласуваха 760 милиона лева повече приходи и съответстващи на тази сума разходи. Повече за това ТУК.

Финансовият министър Асен Василев изрази скептицизъм по отношение на възможността за допълнителни приходи и заяви, че ако този приход не се реализира, впоследствие държават ще трябва „да наложи лимити за изплащане на заплати, издръжка, плащания към бизнеса може да бъдат замразени“. Подобно становище изрази и Георги Ганев от „Демократична България”.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук