Срещата на върха на НАТО започва днес в Мадрид. Лидерите от Алианса ще обсъдят бъдещето на отбранителния съюз и ще приемат нова стратегическа концепция за следващите години. Българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев, в срещата ще участват още министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Дебатите ще продължат до 30 юни. 

Предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид е от особено значение на фона на геополитическите процеси, които дълбоко засягат цялото човечество.

В периода 28-30 юни лидерите на НАТО ще се съсредоточат върху четири ключови въпроса, най-важният от които, разбира се, е развитието на ситуацията в Украйна на фона на войната на Русия.

НАТО ще обсъди как да помогне на Украйна. В Срещата на върха ще участва и украинският президент Володимир Зеленски.

Ще бъде обсъдено още как НАТО да противостои на влиянието на Русия и Китай, както и как да се справи с продоволствената криза, която руската държава подклажда чрез войната си в Украйна.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че в рамките на форума Алианса ще вземе решение да увеличи силите си за бързо реагиране значително – от 40 000 до 300 000 войници. Силите за бързо реагиране на НАТО бяха създадени през 2014 година, след анексирането на Крим от Русия. За първи път те бяха разгърнати тази година, след като Русия нападна Украйна. НАТО ще създаде и фонд от 1 милиард евро за инвестиции в иновации с Алианса. Повече за това ТУК.

Друга ключова тема, която ще бъде обсъдена е членството на Швеция и Финландия в НАТО. Както знаем, след руското нападение над суверенна Украйна, двете държави подадоха кандидатурите си за членство в Алианса. Към този етап единствената пречка пред присъединяването им е Турция, която отказва да подкрепи влизането им в НАТО, тъй като ги обвинява в покровителстване на кюрдите, смятани за терористи от турската държава. В рамките на срещата на върха ще бъде обсъдено дали и как Турция да подкрепи кандидатурите.

В Срещата на върха на НАТО за първи път ще участват Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Грузия и Европейския съюз също ще участват. НАТО пък ще приеме пакет в помощ на Грузия, Босна и Херцеговина, Молдова, Тунис.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук