Народните представители почетоха паметта на български революционер и поет Христо Ботев и на загиналите за свободата на България с мълчание.

По традиция точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна звучаха.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 година едновременно във Враца и в Пловдив, по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 година.

В цялата страна се проведоха поднасяния на цветя пред паметници на Ботев, четоха се негови стихове. Чествания имаше още в родния град на Ботев Калофер и на връх Околчица, където той загива през 1876 година.

В честванията на връх Околчица участва и премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков
На снимката: премиерът Кирил Петков.

„Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев”, каза в началото на празничната си реч министър-председателят.

„В човешката история има много държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България”, добави Петков.

„Русия – тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя”, каза още премиерът.

Според Петков Ботев е истински пример за свободен човек. „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”, завърши речта си премиерът.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук