парламент, народно събрание

След повече от четири часа дебат за парите на държавата, народните представители приеха на първо четене държавният бюджет от 2022 година да бъде удължен за 2023 година. Това стана със 127 гласа „за“, 2 „против“ и 90 гласа „въздържал се“.

Гласуване на първо четене бюджетът да бъде удължен
Гласуване на първо четене бюджетът да бъде удължен

„За“ удължаването гласуваха ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход. „Против“ бяха двама депутати от „Продължаваме промяната“. От гласуване се въздържаха по-голямата част от групата на ПП, както и „Демократична България“ и „Възраждане“.

Основният спор в пленарната зала беше дали е необходимо да се приема удължителен закон, или служебният кабинет трябва да внесе редовен бюджет. Втората теза се защитаваше от „Продължаваме промяната“ и БСП, като ПП дори посочиха, че ще искат да бъде гласувана декларация за внасяне на нов бюджет. От левицата пък посочиха, че ще подкрепят удължаването, за да могат да внесат желаните от тях поправки между четенията.

От ГЕРБ-СДС защитиха решението на кабинета за удължителния закон, защото според тях по този начин няма да се стигне до прекомерни харчове, а политиката по доходите ще бъде решена от ново редовно правителство, когато то бъде сформирано.

По-рано Комисията по бюджет и финанси на парламента одобри промени, с които ще се облагат 33% от свръхпечалбите на компании от енергийния сектор. Обхватът на тези компании обаче все още не е съвсем ясен. Те трябва да правят вноски, с които да се подпомагат най-уязвимите заради високите цени на горивата. Все още не е ясна и схемата, по която ще се прави това подпомагане. Окончателно текстовете трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук