Антъни Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

„Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море“, заяви днес в Букурещ американският държавен секретар Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску, предаде агенция „Аджерпрес“. Блинкен отбеляза, че в момента в Румъния са разположени повече от 3000 американски военни.

„Черноморският регион е важен компонент от отбраната на НАТО, от стратегията на НАТО, но не е самостоятелен елемент. Продължаваме да работим по този въпрос, както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса“, заяви ръководителят на американската дипломация, предаде БТА.

По-рано днес и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. Вижте повече.

Антъни Блинкен посочи, че в тясно сътрудничество с НАТО се работи за укрепване на стратегията за Черно море. „Румъния има жизненоважен принос в този контекст и в по-широките усилия да се гарантира, че имаме възможно най-силния отбранителен съюз“, подчерта американският първи дипломат.

Блинкен посочи, че „Русия е превърнала част от Черно море във военна зона“.

„Виждаме ракети (изстреляни – бел. ред.) от военни кораби към украински градове, руските сили блокират пристанища в Украйна и доведоха до най-тежката продоволствена криза от години“, посочи американският държавен секретар. Той отбеляза, че благодарение на усилията на ООН и Турция, в Черно море са били създадени коридори за сигурност за износ на зърно. Блинкен спомена и важната роля на Румъния по отношение на износа на зърно и други хранителни продукти от Украйна за останалата част на света.

Държавният секретар на САЩ обърна внимание и на факта, че Румъния отделя 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е над ангажимента на съюзниците от 2 процента, и нарече страната „ключов фактор за сигурността в Черно море“.

Американският държавен секретар е в Букурещ за срещата на външните министри от НАТО.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук