парламент, народно събрание

След като в парламента се оформи ново мнозинство – то успя да вдигне разходите в актуализацията на бюджета с цели 760 милиона лева над тези, предвидени от правителството в оставка. Причината за увеличението е твърдението на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”, че данъчните приходи са подценени заради инфлацията. Така и приходите от ДДС бяха завишени със същата сума от 760 млн. лв. 

Вчера заседанието на парламента беше прекъснато от закрито изслушване на премиера Кирил Петков по повод изгонените руски дипломати и обсъждането на промените в държавния бюджет продължават днес.

Актуализацията беше замислена да влезе в сила от 1 юли, но поради саботирането на няколко поредни заседания от страна на опозицията и забавянето от вчера това няма да се случи.

Десетки допълнителни разходи по министерства, агенции, държавни и общински структури и други организации на бюджетна издръжка за вдигане на заплати и субсидии, както и по-големи помощи бяха одобрени с гласовете на новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

Служителите на МВР ще получат 175 милиона лева за увеличение на заплатите, земеделските производители – помощи в размер на 300 милиона лева. Повече пари ще получи и столичният градски транспорт – със 74 милиона лева. повече. За общините бяха одобрени 100 млн. повече за капиталови разходи и 30 млн. повече за повишение на заплатите.

След като повече пари бяха отредени за студентски столове и общежития, за библиотеки, университети, църкви и манастири, депутатите не пропуснаха да актуализират и собствените си заплати.

Дефицитът набъбва до 7.6 млрд. лв. (при 6.2 млрд. в момента), но остава 4.1% спрямо БВП. Актуализацията на бюджета е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9%.

Депутатите одобриха и на второ четене отстъпката от 25 стотинки за скъпите горива. Мярката предизвика горещи спорове в пленарната зала.

От ГЕРБ обвиниха управляващите че тя не достига до най- нуждаещите се.

„По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано“, заяви Делян Добрев.

Управляващите имаха други аргументи.

„Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати“, коментира Александра Корчева, „Продължаваме промяната“.

Спорът дали мярката има ресурс за повече от месец предизвика размяна остри реплики от Възраждане и „Продължавме промяната“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук