Митрофанова

Руската посланичка в София – Елеонора Митрофнаова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България, ако държавата ни не отмени решението за изгонване на 70 руски дипломати.

Митрофанова е поставила ултиматум и е заявила, че ако властите не оттеглят решението си и в неделя до полунощ те напуснат страната, ще поиска от Москва да обмисли пълно затваряне на посолството в България. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на източник от българското правителство.

Русия възнамерява да скъса дипломатическите отношения с България, съобщиха и за БГНЕС от руското посолство, като сега в българския парламент очакват да дойде министърът на външните работи Теодора Генчовска или представител на нейния екип, който да обясни за отношенията между България и Русия вследствие на изгонването на 70 служители на руското посолство.

В отговор на заплахите премиерът в оставка Кирил Петков призова Митрофанова да размисли заради дългогодишните и многопластови отношенията между България и Руската федерация.

„Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.” Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

„Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.”, заяви Петков.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, добавя Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук