депутатите маски

На извънредно заседание днес депутатите ще разгледат на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК.

Според приетите от бюджетната комисия промени в актуализацията на бюджета на ДОО от 1 октомври минималната пенсия ще стане 370 лева, а коефициентът за стаж ще се увеличи до 1.35 процента.

Промените в актуализацията на бюджета на НЗОК за тази година също бяха приети от Комисия по бюджет на 3 септември и сега предстои окончателното им гласуване в пленарна зала. Според тях с 338 милиона лева се увеличават парите за здраве.

Една от водещите теми бе методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия.

„Методиката е подписана от БЛС и от Надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия: Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв.; Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ“, обясни тогава управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Припомняме, че депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г. С предложените изменения се гарантира, че всички около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!