Ла манш мигранти

Великобритания подобри собствения си антирекорд по брой мигранти, атакували бреговете на Острова за ден, пише Скайнюз. За последните 24 часа над 1000 бежанци са се опитали да влязат нелегално в страната на лодки през Ламанша.

Това „подобри“ предишния рекорд по брой дневни набези на мигранти от 21 август, когато 828 души са се опитали да прекрачат нелегално границата.

Властите в страната отдават мигрантските атаки на факта, че времето в последната седмица е било подходящо за прекосяване на Ламанша, както и на продължаващото напрежение в Афганистан.

В неделя граничарите са помогнали на най-малко 158 души на малки лодки, като сред спасените са и пет деца. „Децата бяха увити в якета и парцали, а бебешкият рев, който се носеше зловещо от морето, ще ме буди още години наред“, казва Саймън, един от граничарите, помогнали за спасяването на бежанците.

След акостирането на бежанците на брега, те бяха отведени в имиграционния център на Министерството на вътрешните работи.

От другата страна на Ламанша – откъм Франция, френските власти спасиха четиригодишно дете сред 23 души на борда на надуваема лодка. Тя бедстваше в студените води, след като двигателят й се повреди.

Само от началото на годината над 12 500 мигранти са заловени край бреговете на Острова. За сравнение, през цялата минала година броят им бе 8 417.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател вече заяви решителността си да увеличи присъдите за нелегално прекосяване на границата с ефективен затвор. Едно от предложенията му е каналджиите да бъдат осъждани с доживотна присъда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!