БТА

Ще предоставя ли БТА повече безплатни новини? Това ще обсъждат депутатите от парламентарната комисия по култура и медии. Те ще обсъдят промени в Закона за Българската телеграфна агенция, внесени от депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Тома Биков.

Какво се предлага?

Проектът предвижда БТА да разпространява безплатно информация от обществен интерес и да осигурява свободен достъп до информационните си продукти.

Съгласно сега действащия закон БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация предимно срещу заплащане. Агенцията обаче отразява безвъзмездно актове и съобщения на държавните институции.

С промените в Закона се предлага разширяване на този кръг и в него вече да влизат народните представители, лицата представляващи бюджетни организации, лица, които представляват на национално равнище юридически лица с нестопанска цел, институции на религиозни общности, политически партии и други.

В мотивите е записано, че целта на промените е БТА да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес.

Предвижда се агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп за всички лица в България и чужбина. Това беше основен акцент в концепцията на новоизбрания генерален директор на БТА Кирил Вълчев, която той представи пред депутатите по време на изслушването му преди да заеме поста.

Кога и как БТА става платена?

Българската телеграфна агенция е националната информационна агенция на България и заедно с БНТ и БНР  е сред държавните медии под обществен контрол. Води началото си от 1898 година, когато е създадена с указ на княз Фердинанд по модела на Петербургската телеграфна агенция.

По време на различните управления минава под шапката на различни институции. Била е част от Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на пропагандата и на Министерския съвет. На 29 юни 1994 година парламентът приема законодателно статута на БТА. Така тя става независима институция, с възможност за собствена издръжка. Намесата на държавата се свежда до определена и гласувана от НС субсидия. Също така директорът на БТА се избира от  парламента. Така БТА изведнъж става хем държавна, хем частна, но независима медия. И така вече над 25 години…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!