Кюстендил британския щам

В Кюстендил голяма част от случаите на коронавирус са носители на британския щам. Областта остава на първо място в страната по разпространение на вируса. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на традиционния седмичен брифинг на оперативния щаб.

Половината от страната е в „червената зона”. В 14 области заболеваемостта от COVID-19 е над 120 на 100 хиляди души население, отчете още Кунчев.

В Кюстендил новите случаи са 408 на 100 000, докато за сравнение в Търговище те са едва 23 на 100 000, допълни Кунчев.

„Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18 – 19 пъти между Търговище и Кюстендил.  Процентът на положителните за британския щам на вируса в Кюстендил е твърде висок. Неговото разпространение няма как да бъде спрян, той ще продължи“, заяви още Кунчев.

На Балканите за момента най-сериозно е разпространението на британския щам в Гърция, каза още доц. Кунчев.

„България се нарежда на 25 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. 7,3 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни отрежда на 15 място в ЕС, каза още Кунчев.

България, Гърция и някои от Скандинавските страни продължават да са в най-светлата зона на Европа, а в Португалия, Чехия и някои страни от Бенелюкс – положението продължава да тежко, каза още Кунчев.

По думите му у нас до момента не са засечени от другите два варианта на вируса, за които се говори в последните седмици- южноафриканския и бразилския.

Расте броят на пациентите с коронавирус, които се настаняват  в болници

Председателят на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски отчете ръст от 24% на 100 000  на новите случаи за седмица. Той подчерта, че натискът към болниците се засилва, като се покачва заетостта на легловата база. Тя вече е 40%.

„Доволни сме от постигнатите резултати. Следим нарастването на случаите, но отчитаме и нещо, което е изключително добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца видях, че колегите се справят, имат достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно“, заяви здравните министър проф. Костадин Ангелов.

Най-много заети легла за интензивни случаи има в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-много са заетите легла за неусложнени пациенти в Благоевгард и Плевен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук